Može li i ko da bude premijer iz redova koalicionih partnera SNS? 1foto FoNet Milica Vučković

Ako se iko od koalicionih partnera SNS i nada da bi mogao da da mandatara za sastav nove vlade, jer procene govore da je malo verovatno da će se to dogoditi, onda bi najviše šansi za to trebalo da ima Socijalistička partija Srbije i njen lider Ivica Dačić, kažu sagovornici Danasa bliski vladajućim partijama sa kojima smo razgovarali nezvanično.

Kako nam je rečeno, konačnu odluku lider naprednjaka, Aleksandar Vučić, verovatno još nije doneo, pa je sve zasad u sferi procena i logičnog zaključivanja koje ne mora da se ispostavi kao tačno, budući da Vučić često ume da povuče i potez koji sve iznenadi.

Iako deluje da se oprašta od funkcije premijerke i da je prepušta stranačkom kolegi Milošu Vučeviću, Ana Brnabić, ne izlazi iz zadatih Vučićevih okvira, pa gostujući na televiziji Prva ponavlja njegove reči o tome da bi osim nje i Vučevića kao kandidata za mandatara to mogao biti i neko koga predlože koalicioni partneri SNS.

Na konstataciju novinarke TV Prva o tome da se ime Ane Brnabić i aktuelnog gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića pominju kao imena za mandatara Vlade, Brnabić je podsetila da u obzir može doći i neko od predstavnika koalicionih partnera.

– I još neka kao što je rekao predsednik (Srbije, Aleksandar Vučić) tu su i koalicioni partneri, a ovo je ispred SNS-a – naglasila je Brnabić.

Kada je reč o koalicionim partnerima SNS nije najjasnije na koje partnere Vučić misli, da li na partije koje su bile na listi SNS (SDPS, PUPS, PSS-BK, PS2, SNP i SPO) ili na one koje će podržavati novu vladu poput SPS, SVM ili DSHV…

Logično bi bilo da, ukoliko Vučić to uopšte planira, socijalisti na osnovu broja osvojenih glasova dobiju mandatara ali i na osnovu toga što su oni od 2012. pravi koalicioni pratner naprednjacima, smatraju naši sagovornici.

Izvori Danasa bliski naprednjacima kažu, da bi u slučaju da izbor padne na SPS jedino Ivica Dačić mogao da bude mandatar, iako bi bio pogodan i za još neke funkcije u vladi.

Kako objašnjavaju, Dačić je idealna ličnost za prebacivanje odgovornosti budući da Srbiju čekaju važne odluke, od uvođenja sancija Rusiji do eventualnih dogovora i razgovora s Prištinnom što Dačiću nije strano s obzirom na to da je potpisao Briselski sporazum 2013.

Drugi scenario je da Vučić u dogovoru sa nekim od pomenutin stranaka iz SNS orbite dogovori, odnosno nametne osobu, koja će biti predložena za mandatara a koju će i SNS podržati.

To može biti i nestranačka ličnost za koju Vučić proceni da će odgovarati ili bar neće štetiti Vučićevom imidžu u javnom mnjenju u Srbiji i inostranstvu, jer se izbor Brnabić kao nestranačke, uz to i pripadnice LGBTQ + osobe ispostavio kao pun pogodak 2017.

O ovom scenariju politikolog Mladen Mrdalj za Danas kaže da bi to bio privid demokratičnosti unutar vladajuće koalicije i sprečavanje dubljeg razdora u SNS.

On za Danas kaže da misli da Vučićevi koalicioni partneri znaju da od toga nema ništa i da je pominjanje “nekog trećeg” samo u službi Vučićevog fingiranja pred javnošću da još uvek ne zna ko će biti premijer.

Može li i ko da bude premijer iz redova koalicionih partnera SNS? 2
Foto: FoNet/ Božana Pavlica

– Uz to, pominjanje “trećeg kandidata” ostavlja mogućnost da to bude i neka nestranačka ličnost koju bi samo formalno predložio neko od koalicionih partnera kako bi se održao privid demokratičnosti unutar vladajuće koalicije, a istovremeno sprečio dublji razdor u SNS ukoliko se premijerske fotelje dokopa jedna od nekoliko SNS frakcija, u ovom slučaju Vučevićeva – objašnjava Mrdalj.

Kako dodaje, ukoliko premijer bude neko treći, ne Brnabić ili Vučević, to bi verovatno bila osoba malog autoriteta i male harizme, koja ne bi ugrozila Vučićevu hegemoniju.

– Uz to, kao što je kvalitet Ane Brnabić bio njen gej identitet, pa se Vučić time kvalifikovao kao liberalni pro-zapadni lider, tako bi sada mogao da odigra na identitet nekog ko takođe pripada manjini – Marko Đuric je formalno jevrejskog porekla, pa bi to iz Vučićevog ugla bilo upotrebljivo na svetskoj diplomatskoj sceni – zaključuje Mrdalj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari