Može li se verovati Vučiću kada kaže da neće biti izbora do 2027? 1Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručuje da su ovi izbori važni jer posle njih, četiri godine neće biti izbora, te da će posle toga svi izbori zajedno biti održani 2027.

S obzirom na iskustvo od 2012. i održavanje izbora gotovo svake druge godine, postavlja se pitanje može li se verovati Vučiću kada ovo kaže.

Dragana Rakić, potpredsednica DS, za Danas navodi da je to kada će se održati izbori i na kojim nivoima u uređenim demokratskim državama određeno ustavom, zakonom i procedurama.

– U Srbiji o tome odučuje jedan čovek i to nam govori koliko je naša država poslednjih godina postala država bezakonja i prćija jednog čoveka u kojoj je sve podređeno njegovom rejtingu i što dužem ostanku na vlasti. Iskustvo nam govori da ne treba puno pažnje obraćati na to šta govori Aleksandar Vučić, jer on jedno govori, drugo radi, treće misli – kaže ona.

Rakić pretpostavlja da je Vučiću važno da ostane na vlasti do 2027. „kako bi ova kriminalna vlast natenane mogla da građane opljačka za dodatnih milijardu evra koliko će najverovatnije koštati hale i infrastruktura za izložbu Expo 2027“.

A Biljana Đorđević, poslanica Zeleno-levog kluba, ukazuje da ova njegova izjava pokazuje koliko Vučić sada više ne zna ni šta govori i srlja iz greške u grešku, budući da nam predstoje redovni lokalni izbori 2024. u svim onim opštinama i gradovima gde SNS predsednicima opština nisu stigle direktive da podnesu ostavke.

– No, ako i sklonimo lokalne izbore na stranu, Vučić nam zapravo poručuje da gubi tlo pod nogama i da počinje njegov sunovrat te da on nakon decembra 2023. više neće smeti da koristi prevremene parlamentarne izbore. Vučić zna da će na izborima izgubiti Beograd, Kragujevac, a kasnije i Novi Sad i Niš uz brojne druge gradove, te da će izgubiti i republičku vlast, u jednom ili dva koraka, i poručuje nam da tog drugog koraka neće biti do 2027. kada više neće moći da se kandiduje za predsednika Srbije – kaže ona za Danas.

Kako dodaje, ipak se ne pita ovde samo on, pitaju se i građani Srbije koliko će nam koraka biti potrebno da smenimo ovu vlast.

Dok politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da se Vučić više ni ne trudi da sakrije da sebe vidi kao apsolutističkog monarha koji narodu, kada hoće i kako hoće, nešto dodeljuje.

– Poručuje nam: pošto ste dobili vanredne izbore, više ih neće biti do 2027. Time mu se omaklo još jedno priznanje: da raspolaže mehanizmima nameštanja izbora po sopstvenoj volji. Da kojim slučajem imamo fer izbore, kako bi onda znao da neće doći neka nova vlast koja će posle određenog vremena odlučiti da ponovi izbore? Vučić jednostrano i drsko projektuje svoj režim do 2027, a to znači da mu je jako stalo da dok ne prođe EKSPO i ne završi se nova faza Beograda na vodi, ostane „vlasnik“ srpske pogače i noža kojim se ona seče. U pitanju je veliki profit koga ni po koju cenu neće da se odrekne – zaključuje za Danas Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari