Može li Vesić do funkcije ministra ili nešto više? 1Objava Gorana Vesića na TikToku, izvor:TikTok nalog "sicve011"/N1

Postavljanje Gorana Vesića, člana Predsedništva SNS i zamenika gradonačelnika Beograda na mesto zamenika šefa Izbornog štaba SNS za sve nivoe predstojećih izbora sagovornici Danasa različito tumače. Od toga da je to pozicija sa koje bi mogao da daleko i visoko da „skoči“, čak i do premijerskog mesta, preko toga da je Vesić protivteža novopečenom naprednjaku, Aleksandru Šapiću, kojem je obećano upravljanje Beogradom, do toga da je ovo način da se Vesić skloni iz beogradske kampanje a u javnom mnjenju stvori utisak da je dobro nagrađen.

Nakon vesti da ga je lično predsednik SNS Aleksandar Vučić predložio za svoju desnu ruku u kampanji, Vesić je rekao da mu je to čast i da je to za njega dokaz da može da pruži konkretan doprinos da SNS pobedi na svim nivoima, od predsedničkih, preko parlamentarnih do lokalnih izbora.

Politikolog Boban Stojanović za Danas kaže da je „gledajući kako Vučić bira saradnike, ovo možda i važnija funkcija od državnih funkcija i npr. pozicije predsednika Vlade u periodu 2020-2022.”

– S ozbirom “na malu baru punu krorkodila”, na način kako Vučić bira kadrove i slično, ali i na Vesićevu ličnu kampanju i sposobnost preživljavanja, ne bi me začudilo da ako se stvari pozitivno odviju po SNS (da uzmu vlast u Beogradu, uzmu vlast na parlamentarnom nivou i u prvom krugu predsedničkih izbora), da je Vesić u podeli karata (usisavanje SPAS-a i obećanje Šapiću grada Beograda) u stvari najozbiljniji kandidat za predsednika Vlade nakon izbora. I čak ne da mislim da je najozbiljniji kandidat, nego ako se desi da SNS ostane svuda na vlasti verujem da će Vesić biti premijer – navodi on.

Kako objašnjava, Vesić ispunjava dva osnovna uslova.

– Prvo, bezuslovna podrška Vučiću čak i kada gazi po njemu, a jeste u kontekstu Beograda poslednjih godinu dana. I drugo, nervira opoziciju i Twiter javnost kao jedan od najomraženijih ljudi iz vlasti. I poprilično sam siguran, ako izbori to dozvole da će Vučić želeti da nagradi Vesića za svu poniznost, ali i da dovoljno snažno iznervira opoziciju i Tviter javnost i da ustvari ponizi sve njih – kaže Stojanović.

Kako dodaje, možda zvuči suludo, ali mnogi potezi sada, poput ovog Vesićevog postavljenja, a i pri biranju prethodne vlade pokazuju da je ovo potpuno realan scenario ako izborni rezultati to dozvole.

A politikolog Mladen Mrdalj smatra da Vesić ne ide daleko od centra moći i da Vučić nema poverenja u Šapića, “jer je Šapić pokazao sposobnost da stvori i razvije autentičnu političku platformu sa potencijalom za njen dalji rast”.

– Da Šapić ne bi bio jezičak na vagi između SNS i opozicije u Beogradu, na neki način je primoran da se utopi u SNS. Sada će biti lice kampanje za beogradske izbore, jer uživa najbolji imidž. Međutim, sa pozicije gradonačelnika bi mogao da izraste u novog Nebojšu Stefanovića, ukoliko bi uzeo i fotelju predsendika beogradskih naprednjaka. Sa druge strane, Vesić ima gradonačelničko iskustvo, ali nema jak imidž, pa ne predstavlja pretnju za Vučića. Slično kao Brnabić, teško može da izgradi bilo kakvu ozbiljniju partijsku frakciju – objašnjava Mrdalj.

Prema njegovim rečima, Vučiću je stoga u interesu da podeli funkcije gradonačelnika Beograda i predsednika beogradskog odbora SNS.

– Ili ako obe funkcije da Šapiću, da ga odmah na sledećim izborima pomeri na drugu funkciju, ministarstvo ili nešto slično, kako se niko ne bi predugo zadržavao na jednoj od bitnijih funkcija. U tom smislu bi Vesić mogao sa mesta zamenika šefa Izbornog štaba da se uz Vučićev amin vrati u vrh Beograda kao protivteža Šapicu (jer Šapić sada potpuno zavisi od Vučiće volje, a to će posebno biti izraženo nakon izbora), ili će Vesić dobiti da vodi beogradski SNS, ili ga čeka neko bitnije mesto, ministarstvo ili možda čak i čelno mesto Elektroprivrede. Definitivno Vesić ne ide nigde daleko od centra moći – zaključuje Mrdalj.

Razgovarali smo i sa ljudima koji rade kampanje ovde i u inostranstvu i znaju kako funkcionišu izbrni štabovi, ali koji zbog prirode svog posla nisu želeli da budu imenovani.

Oni kažu da je mesto zamenika šefa izbornog štaba vrlo važno a da ovo Vesićevo postavljenje znači da je savršeno odigrao ulogu koja mu je bila namenjena u Beogradu od dolaska Šapića te da je time zaslužio takvo mesto u štabu i da bi Vesić mogao da bude na ozbiljnom mestu posle izbora.

„Ko zna šta je taj nanišanio“, kažu.

Kako objašnjavaju, Šapic je ušao u SNS da bi bio gradonačelnik i odmah je rekao da Vesić neće biti u njegovom timu.

Vesić je od tog trenutka krenuo u “kampanju” i svu pažnju sa Šapića, prebacio na sebe.

Mesecima niko nije video ni čuo Šapića a sve negativno je Vesić uzeo na sebe i još se promovisao.

Međutim, izvori Danasa bliski SNS kažu da imenovanje Vesića ne znači puno u smislu pozicije kao takve budući da izborni štab SNS ne funkcioniše na uobičejen način.

Naši sagovornici bliski naprednjacima opisuju da u praksi izborni štab SNS u pravom smislu značnja ne postoji već sve odluke, planove i strategiju Vučić donosi i pravi sa svojim stranim dugogodišnjim saradnicima zaduženim za marketing i propagandu.

U tom timu, sa kojim sarađuje od 2012, pogotovo od 2014. nema Vesića niti bilo koga iz stranke osim Vučića, kažu naši sagovornici.

Prema njihovim rečima, gotovi planovi i zadaci se samo podele na širem sastanku koji može biti nazvan izborni štab.

Improvizacije su moguće ali vrlo sitne u odnosu na stategiju i poruke, slogane, izglede bilborda koje su kreirane u tom uskom timu, navode naši sagovornici.

Oni smatraju da je postavljanje Vesića na ovo mesto sklanjanje njega iz Beograda i kampanje budući da je Šapićev uslov da ga nema.

Uz to, Vesić, kako kažu, ima i njaviše negativnih poena od svih političara u Beogradu.

Vučić ga je na neki način time smirio i namirio, a u javnosti stvorio sliku da ga je nagradio.

„Slomonsko, kompromisno rešenje u Vučićevom stilu“, kažu naši izvori.

Kako dodaju, ono što se može očekivati ako Šapić bude gradonačelnik, je da Vesić neće biti ništa u gradu i da će mu možda pripremiti mesto nekog direktora javnog preduzeća možda čak i ministra a njegove ambicije sežu do ministra infrastrukture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari