Mrdalj: Moguće da EU do početka izbora kazni Vučića nekim oblikom sankcija 1foto FoNet Božana Pavlica

Sudeći po televizijama sa nacionalnom frekvencijom u Srbiji kao da neće biti izbora za nešto više od mesec dana.

Informacije o opozicionim izbornim kampanjama ima samo u predizbornim blokovima i to krajnje svedeno, ali se zato o aktivnostima i duševnom stanju odlazećeg predsednika Aleksandra Vučića izveštava naširoko.

Sagovornici Danasa primećuju i da je ozbiljna situacija u Ukrajini, nacionalnim televizijama poslužila kao dobar izgovor za dodatno ignorisanje opozicije.

“Početak rata u Ukrajini nesumnjivo predstavlja jedan od onih prelomnih događaja koji menjaju svetski poredak i ukupnu dinamiku međunarodnih odnosa. Logično je onda da taj rat zauzme značajan prostor u medijima i zaokupi pažnju čitave javnosti. Nema nikakve sumnje da će to vladajući režim iskoristiti da dodatno suzi prostor za opoziciju u medijima koje kontroliše. To im je gotovo savršen izgovor za to da na televizijama u narednim danima gledamo samo ukrajinsku krizu i Vučića”, kaže za Danas Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke .

Ona dodaje da “kukanje neće pomoći, već da koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije mora da pojača kampanju na terenu, jer drugog izbora nema. Njen stranački kolega Srđan Milivojević dodaje da na sreću građani vide istinu u novčaniku, frizideru, odlasku svojih najmilijih u beli svet.

“Siguran sam da koliko god da je velika ova svetska kriza, ne može pokriti istinu o sveopštoj krizi u kojoj se nalazi Srbija”, ističe Milivojević , dok Aris Movsesijan, lider Nove stranke napominje da je agresija Putina na Ukrajinu sigurno događaj koji trenutno okupira ne samo Srbiju, nego i celokupnu svetsku javnost. Ističe da ako se na to doda izuzetno prisutna u Srbiji propaganda Ruske Federacije, onda zaista ostaje malo mesta za izbornu kampanju.

Robert Kozma, funkcioner Ne davimo Beograd kaže da je koaliciji “Moramo” odavno jasno da ne može da se osloni na medijsku kampanju i medije pod kontrolom režima koji će, kaže, i ovako važnu i ozbiljnu temu, kao što je vojna invazija Rusije na Ukrajinu, o kojoj moramo razgovarati, upotrebiti na način koji ne dovodi do pravog javnog dijaloga.

“ Zato smatramo da je terenski rad i direktan razgovor sa građanima ključan za uspeh kampanje. Pokret Ne davimo Beograd je u proteklih godinu i po dana organizovao preko 200 akcija u Beogradu, komšijskih razgovora i štandova tokom kojih smo sa građanima razgovarali o ključnim problemima u gradu i predstavili im plan kako da grad razvijemo u skladu sa potrebama građana. Zajedno sa partnerima: Ekološkim ustankom i Akcijom, započeli smo parlamentarnu kampanju naše koalicije Moramo u Nedeljicama, kod Loznice, i planiramo da obiđemo sve krajeve Srbije. Naglasak stavljamo na zaštitu životne sredine i stvaranje uslova za dostojanstven život u Srbiji”, napominje Kozma.

Politikolog Mladen Mrdalj, međutim smatra, da građani ne propuštaju ništa novo, jer su opozicione kampanje nemaštovite i neinteresantne .

“ Ko je već rešio da glasa za opoziciju, glasaće svakako, a ko je rešio da glasa protiv Vučića, glasaće naravno. Veći je problem to što EU može do početka izbora kazniti Vučića nekim oblikom sankcija, što bi poteralo glasače koji se još premišljaju da glasaju za opoziciju”, zaključuje Mrdalj u razgovoru za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari