Mrdalj o raskolu u Narodnoj: Svako ko oseti malo podrške bi da preuzme stranku 1Mladen Mrdalj/Foto: Fonet/Božana Pavlica

Većina političara žele da budu neka vrsta lider, prvog lica bilo kakve partije, rekao je politikolog Mladen Mrdalj komentarišući raskol u Narodnoj stranci. On je za to optužio izborni sistem, za koji kaže da podstiče cepkanje stranaka i ambicije političara da budu lideri.

„Imati tri odsto podrške građana i ući u parlament je izgleda glavni cilj svih u opoziciji. Ići na četiri, pet odsto je pun pogodak, a skinuti (Aleksandra) Vučića s vlasti je već luksuz. Ako može bilo bi super, ako ne – dobro je i ovako. Da nisam u pravu onda bismo videli ujedinjenu opoziciju koja bi se ujedinila oko osnovnih stvari“, rekao je Mrdalj za N1.

On je dodao da čim neko od političara oseti da ima „malo organske podrške u narodu“, on će pokušati da preuzme stranku ili je napusti.

Mrdalj kaže da se među građanima utemeljio osećaj da se i oni koji nikada nisu bili u vlasti ili politici, ne bi drugačije ponašali kada dođu na vlast. Dodaje da se plaši da su građani u pravu kada tako misle, prenosi N1.rs.

„Dok su u opoziciji oni funkcionišu u malim parijama, gde se ljudi znaju, gde su ideološki i moralni motivi prevashodni. Kada partija naraste kreću bobe za pozicije, za mesto na listi, za mesto u državnoj upravi i onda liči na sve ono što je već ranije viđeno“, objašnjava politikolog.

Ocenjuje da bi se političari drugačije ponašali kada bi izborni sistem bio drugačiji, a za političare se glasalo po imenu i prezimenu.
Govoreći o izlasku Miroslava Aleksića iz Narodne stranke i najavi da će osnovati pokret, Mrdalj kaže da ćemo time dobiti još jedan pokret i još jednu partiju koja će adresirati probleme koji su posledica, a ne koji su uzrok.

„Mislim da će Aleksić da se uhvati u isto kolo u kojem (Dragan) Đilas pokušava da se istakne govoreći o platama, o penzijama, o stvarima koje su građani čuli već milion puta i ne veruju nikom i nisu spremni da se bore“, kaže Mrdalj.

On se nada da će „neprincipijalna i nekulturna svađa“ u Narodnoj stranci ogaditi građanima ovakav izborni sistem.

„Izborni sistem podstiče cepkanje, svaki od ovih političara se nada da će preći cenzus, ući u skupštinu, a onda ću ja postavljati uslove vlasti i opoziciji i da ja budem jedan od lidera, pošto ne dam nikom da bude lider. Da imamo većinski izborni sistem svi ovi političari bi se drugačije ponašali“, napominje Mrdalj.

On kaže da su i ranije u partijama postojale smicalice i muljačine, a da ćemo iste stvari gledati u budućnosti. Danas u Narodnoj stranci, sutra u nekoj drugoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari