Aleksić najavio prikupljanje potpisa za novu stranku, otkrio njeno ime i razlog za napuštanje Narodne (VIDEO) 1foto: Narodni pokret Srbije

Narodni poslanik Miroslav Aleksić, koji je danas podneo ostavku na sve funkcije u Narodnoj stranci, rekao je na Oplencu da će formirati novu stranku, za koju će početi da sakuplja potpise naredne sedmice. Stranka će se zvati Narodni pokret Srbije, što je bio i naziv opcije čiji je Aleksić pre formiranja Narodne bio predsednik.

Aleksić je poručio da je, s obzirom na to da je Narodna nastala preregistrovanjem Narodnog pokreta Srbije, ta opcija temelj stranke iz koje danas izlazi, a čiji je predsednik Vuk Jeremić.

Sa njim je pošlo, navodi, 106 odbora Jeremićeve stranke, kao i četvoro narodnih poslanika, sa kojima će formirati novi poslanički klub.

Upitan koji odbori nisu krenuli sa njim odgovorio je da su to Lajkovac, Čačak, deo odbora u Požarevcu, Kraljevu, povereništva u Paraćinu i beogradskim opštinama Stari grad, Vračar, Voždovac. Ostao je i deo visokih funkcionera, koji su imidž, rekao je, izgradio pre ulaska u Narodnu stranku.

„Ovo što se danas dogodilo na Oplencu je zahtev članstva, odbora, stranke. Nije ničiji hir“, poručio je.

Smatra da Narodna nekoliko godina ima pogrešnu politiku, precizirajući da misli na sukobe u opoziciji, te da nema problem ni sa jednim opozicionarom i ničijom ideologijom.

Želi da se okuplja opoziciju u borbi „protiv režima koji razara Srbiju“.

Aleksić je rekao i da je danas potrebnija nova opozicona politička stranka koja će ujedinjavati, nego jedna koja će razjedinjavati.

Bivši predsednik izvršnog odbora Narodne je poručio da „radi i radio je samo za građane Srbije i za narod, ni za kog drugog“, te da će tako biti dokle god dobija podršku građana.

Rekao je i da razlog za ovaj postupak nije popularnost koju je stekao.

„Mi smo krenuli u novi politički put koji će biti jako težak. Svi koji kažu da je opozicija slaba i razjedinjena, ja im kažem da je opozicija pustila korenje, i da je jača od devedesetih godina. Mi danas nemamo podršku celog sveta koju je imala opozicija  celog sveta. Ceo svet podržava diktatorski režim jer izdaje nacionalne interese i pravi neokoloniju“, naveo je on, napomenuvši da će se protiv toga boriti.

Njihov cilj je vraćanje poverenja građane u političare, a nova stranka će biti otvorena za saradnju sa svim opozicionim opcijama, dodao je ovaj poslanik.

On je naveo da neki funkcioneri NS nisu shvatili da su se dogodile tektonske promene na političkoj sceni i da je prošlo vreme salonskih političara i elite koja očekuje da njima služi narod.

„Oni moraju da služe narodu. Ne možete vi sa Vračara iz haldovine da raspuštate odbore samo zato što drugačije misle. To tako ne može da se dešava. Moramo u našoj organizaciji da pokažemo kako želimo da nam izgelda država. Nisam imao lične probleme sa gospodinom Jeremićem, neću ga imati ni u budućnosti nadam se, ali imamo  konceptualne razlike o tome kuda stranka treba da se kreće“, rekao je on i istakao da opoziciji treba sloga.

Dodao je da društvo nije isto nakon tragedija s početka maja, jer su na površinu isplivali strahovi, nezadovoljstvo i tuga.

„Morate sa ljudima biti svuda, na svakom protestu, na suncu i kiši. Isto tako, moramo da budemo i na Kosovu kada se brane naši građani podvrgnuti neviđenom nasilju od strane Kurtija. Nama treba borba, veliki pokret gde će svi građani da se mobilišu protiv ove vlasti“, izjavio je Aleksić.

On je rekao da su prioriteti ono po čemu se razlikuje deo stranke koji je pošao za njim i deo koji je ostao uz Jeremića.

„Moramo da gledamo kako ćemo da rešimo probleme što brže, a neki kako će da peru svoju političku prošlost. Mi ne znamo da li će nam dece biti bezbedna 1. septembra kada krenu u školu. To je prva tema. To je crveni alarm. Svačije dete treba da bude bezbedno. Država treba da pruži bezbednost za svakog građanina u Srbiji. Danas mafija upravlja i pravosuđem, institucije su slomljene. Korupcija je razorila sve u ovoj državi“, naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari