Mreža "Sejfdžurnalist": Suspenzija poslovne licence medija Klan Kosova je neprihvatljiva 1Foto: printscreen / kljan kosova

Mreža „Sejfdžurnalist“ saopštila je da je duboko zabrinuta zbog odluke kosovskog Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine da potvrdi suspenziju licence za poslovanje medija Klan Kosova.

Ta odluka ugrožava pluralizam i slobodu medija, a istovremeno šalje snažnu poruku drugim medijima, navodi se u saopštenju i dodaje da Udruženje novinara Kosova (AJK) smatra da je ona od početka politički motivisana, jer vladajuća stranka i vlade Aljbina Kurtija ulažu napore da sruše najveći privatni TV kanal na Kosovu.

Smatraju, takođe, da ta odluka naglašava otvoreni i nezapamćeni napad vlade na medije i služi kao signal da će se na meti naći i drugi mediji.

Šokirani smo što su Vlada Kosova i premijer Kurti otišli ovako daleko, donoseći odluku da zatvore Klan Kosova. To vidimo kao brutalni pokušaj podrivanja slobode medija na Kosovu i kao otvoren i nezapamćen rat Vlade protiv medija, rekao je predsednik AJK Džemajl Redža.

Prema njegovim rečima, postoji strah da je odluka o najvećem TV kanalu na Kosovu samo opomena za ono što bi u budućnosti moglo da snađe i druge medije, koji se ne sviđaju vladajućoj stranci.

Pošto odluka ide i na sud, verujemo da će biti doneta pravedna odluka da Klan Kosova nesmetano nastavi sa radom, kazao je Redža.

Mreža „Sejfdžurnalist“ deli zabrinutost AJK i poziva međunarodne organizacije koje se bore za slobodu medija da osude ovakav postupak kosovskih vlasti, a sud da poništi ovu neosnovanu odluku vlade i pokaže da štiti demokratiju i prava građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari