moskva rusijaFoto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije se oslanja na zvaničnu poziciju i objašnjenja rukovodstva Srbije u vezi sa navodima o slanju srpskog oružja u Ukrajinu, rečeno je televiziji N1 u Moskvi.

Povodom prošlonedeljnog napisa agencije Rojters da u procurelim tajnim dokumentima Pentagona piše da se Srbija složila da pošalje oružje Kijevu ili da ga je već poslala, rusko Ministarstvo je navelo da „smatra suvišnim da komentariše glasine i insinuacije na tu temu“.

„U vezi sa spekulacijama u medijima koje su se ponovo pojavile, o navodnom slanju srpskog naoružanja u Ukrajinu, oslanjamo se na zvaničnu poziciju i objašnjenja rukovodstva Srbije, uključujući potpredsednika Vlade i ministra odbrane Miloša Vučevića. Beograd stalno kategorički poriče bilo kakvo slanje oružja“ Kijevu, rečeno je televiziji N1 u ruskom Ministarstvu.

Na vest agencije Rojters da se Srbija složila da pošalje oružje Kijevu ili da ga je već poslala, odmah su reagovali srpski ministri odbrane i spoljnih poslova, Miloš Vučević i Ivica Dačić, koji su negirali te tvrdnje.

Vučević je izjavio da Srbija „nije slala oružje ni ukrajinskoj ni ruskoj strani, ni zemljama u okruženju tog konflikta“, i da to neće ni činiti.

„Nekome je očigledno cilj da destabilizuje našu zemlju i da je uvuče u konflikt u kojem nećemo da učestvujemo. Uvek postoji mogućnost da se neko oružje na nekakav volšeban način nađe i na teritoriji konflikta, ali to apsolutno nikakve veze nema sa Srbijom. To je pitanje za one države koje ne poštuju međunarodne norme, ugovorne klauzule i uzuse poslovanja“, rekao je Vučević.

Dačić je rekao da Srbija poštuje politiku vojne neutralnosti i da prodaje oružje trećim stranama, koje su daleko od sukoba i nemaju nikakve veze sa njim.

Iz Ambasade SAD u Beogradu je istog dana za Radio Slobodna Evropa rečeno da Srbija, prema njihovim saznanjima, ne prodaje oružje Ukrajini.

Pitanje slanja srpskog oružja ukrajinskim snagama aktuelno je otkako je ruski portal „mash.ru“ 27. februara objavio, ne navodeći izvore, da je u vojnim arsenalima Ukrajine završilo najmanje 3.500 raketa prozvedenih u srpskoj fabrici oružja Krušik, koje Kijev koristi u napadima na ruske položaje.

Moskva je 2. marta saopštila da je od Beograda tražila zvanično objašnjenje informacija da je Ukrajini isporučeno srpsko oružje. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je tada tada da je Moskva duboko zabrinuta zbog navoda o umešanosti Srbije u prodaju oružja Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari