Muftija postao savetnik 1Foto:Aleksandar Levajković/Fonet

Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, na jučerašnjoj vanrednoj sednici, prihvatio je ostavku Muamera Zukorlića na funkciju muftije sandžačkog i rasporedio ga na mesto savetnika u Mešihatu.

Zukorlić je, odmah nakon sednice vrhovnog tela IZ u Srbiji, održao konferenciju za novinare na kojoj je rekao da je „doneo odluku da stavi tačku na funkciju muftije sandžačkog da se njegov ulazak u politiku ne iskoristi protiv IZ“, ali i da je odluku doneo nakon sastanka i konsultacija u Sarajevu sa reisu-l-ulemom IZ BiH Huseinom Kavazovićem. Naglasio je da je njegovo novo radno mesto „savetnika u sektoru razvoja, organizacije i obrazovanja“.

„Moja veza sa IZ ostaje, ali nova pozicija neće biti verska. Tako da neću biti u sukobu sa ranije donetom odlukom Mešihata o nespojivosti verskih i političkih funkcija i aktivnosti, kao i Rijaseta IZ BiH sa sličnim sadržajem“, pojasnio je Zukorlić svoju odluku. Dodao je da se nakon izbora neće vratiti na mesto muftije jer „moja kandidatura za nosioca liste Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka (BDZS) nije nikakav eksperiment, izlet, već jedna moja nova i važna odluka, to je nova stranica i za politički prostor u Sandžaku i Srbiji uopšte“.

Pre nedelju dana Mešihat IZ u Srbiji je takođe vanredno zasedao i doneo odluku da „funkciju muftije sandžačkog stavi u stanje mirovanja“ jer je, sada već bivši muftija, Muamer Zukorlić prihvatio da bude nosilac liste BDZS na predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima. Za v. d. muftije sandžačkog imenovan je njegov pomoćnik za južni Sandžak (Crna Gora) Abdurahman Kujević.

Posle sastanka u Sarajevu izdato je šturo saopštenje u kojem se navodi da je vrhovni poglavar muslimana u BiH razgovarao sa predsednikom Mešihata IZ u Srbiji Mevludom Dudićem i Zukorlićem „na temu stanja IZ u Sandžaku povodom kandidature Muamera Zukorlića na predstojećim opštim izborima u Srbiji“ i „nakon iscrpne analize postignuta je puna saglasnost oko normativnog tumačenja u vezi sa ovim pitanjem“.

Ovakvo saopštenje pokrenulo je mnogobrojna nagađanja od toga da je Zukorlić smenjen sa funkcije prvog čoveka IZ u Sandžaku, da je njegov ulazak u politiku bila prilika reisu-l-ulemi Kavazoviću da ga se oslobodi do postavljanja pitanja zašto je na mesto vršioca dužnosti muftije sandžačkog postavljen čovek iz druge države kada u sistemu IZ u Srbiji ima muftija. Neki smatraju da je odlaskom Zukorlića sa mesta muftije sandžačkog stvoren prostor za pomirenje dve upravljačke strukture i stvaranje jedinstvene IZ u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari