Mustafa: Kurti i Osmani eksperimentišu s Kosovom 1Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa je povodom situacije koje se u nedelju dešavala na severu Kosova rekao da nema smisla da komentariše niti izjave niti ponašanje premijera Aljbina Kurtija i predsednice Vljose Osmani i da time treba da se bave oni koji su glasali za njih.

Prema njegovim rečima stiče se utisak da Kurti i Osmani eksperimentišu sa Kosovom.

„Oni preduzimaju nekoordinisane akcije i kada se posao završi, pozivaju SAD, EU i NATO da ih izvuku iz blata. Nije mi jasno kako se to radi dva dana po povratku sa sastanka sa sekretarom Blinkenom (Entoni). Za mene se ne postavlja pitanje da li Kosovo ima pravo na mere reciprociteta ili ne, ali svakom slučaju mera reciprociteta bi morala da odgovara pogodnom vremenu, pripremi terena, koordinaciji sa partnerima i Kforom koji čuva granice Kosova“, rekao je Mustafa, prenosi Kosovo onlajn.

Mustafa je istakao da treba menjati tablice vozila koje nisu u skladu sa zakonom, ali po njemu to nije reciprocitet, već interni propis Kosova.

„Medjutim, reciprocitet popunjavanjem formulara na granici je kopija postupanja Srbije. Moramo da damo primer olakšavanja kretanja ljudi i robe u skladu sa politikama EU i Berlinskim procesom“, dodao je Mustafa.

Mustafa rekao je da bi aktuelno rukovodstvo Kosova trebalo da ima osećaj za ublažavanje tenzija na severu zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari