Na proleće će protesti porasti

Autorski tekst potpredsednika Narodne stranke za Danas

Ostavite komentar


  1. Objašnjenje je jednostavno.Potrebno je Srbiju , demokratski (kao u Makedoniji ) ugurati u NATO , i završiti posao , na ovim prostorima .Ako mislite suprotno g. Jovanoviću , vi i ostali iz opozicije se jasno izjasnite o pristupanju NATO-u .Podršku ne dobijate od određenih zemalja za demokratiju u Srbiji , to njih nikada nije interesovalo , ni u okolnim zemljama.

    1. Naprotiv, Srbiju treba osposobiti da funkcionise kao pravna drzava i iskoreniti kriminalno-partijske struktrure. Ovi protesti su zbog nas koji zivimo u ovde, a ne zbog interesa medjunarodne politike koju zabole ona stvar za nase dobro. Osnovna greska je misliti da postoji sargarepa koju kad pojedemo cemo ziveti bolje i srecnije. Potrebna je reforma drustva, a ne vojni savezi.

      1. Poštovani, cenim u velikoj meri vaše mišljenje i vaše ciljeve .Ja sam ,ako ste primetili prozvao političare da se izjasne .Nisam prozvao ljude koji imaju svoje razloge od kojih su mnogi u opštem interesu .Moje , blago je reći sumnje , su uperene na ( ne prvi put ) zloupotrebu , i iskorišćavanje i naj plemenitijih ciljeva .Voleo bih da nisam u pravu ali mi poznavanje određenih stvari stvara utisak koji sam izneo .

    2. Zoran Kačar:Srbija nije u prilici da se opredeljuje ni na jednu stranu i zbog toga je najbolje da ostanemo vojno neutralni.

  2. Meni se vise cini da su protesti doziveli svoj maksimum, sto se tice broja ucesnika, i da ij na prolece nece ni biti .

    1. Vecaa: Ekonomiju ne mozete da ponudite (moze ali motanje autokablova za 200 EUR sve sa pelenama, idol Prvorodjenog drug JBT je to donekle mogao, zato je i mirno umro kao dozivotni predsednik), istinu ne mozete, pravdu ne mozete, bezbednost ne mozete….

      Ovo je su misli pripisane Mahatmi Ghandiju, draga botice, a Mahatma Ghandi je mirnim protestima isterao iz Indije kolonijalni i brutalni rezim Velike Britanije

      First they ignore you,
      then they laugh at you,
      then they fight you,
      then you win.

      U kojoj smo fazi danas ? 🙂

  3. Opozicija mora pisanim predlozima da traži da Vlada donese mere za NORMALAN život većine građana Srbije :
    A). EKONOMSKE – veća minimalna plata i penzija (70 i 60% od prosečne); prekovremeni rad duplo skuplji ; skraćeno radno vreme za majke sa dvoje i više dece; progresivna stopa poreza na isnose preko tri prosečne zarade, (uvećanje po 5%); … i
    B).POLITIČKE – ravnopravni uslovi na medijima za sve političke stranke ; neposredni izbori za sve skupštine ; regionalizacija Srbije na 4 ravnopravne pokrajine (bez autonomije u državnim nadležnostima); Ustavni Zakon o posebnom statusu pokrajine KiM (sa ZSO i zaštitom svetinja) pod protektoratom EU i NATO,…

    1. Poštovani čitaoč vidim da kroz više komentara zagovaraš decentralizaciju sa četiri lokrajine.Suština je da je Srbiji potrebna HITNA decentralizacija po ugledu na susedne zemlje i davanje statusa opština svim naseljima preko 3.000 stanovnika kako bi se spaslo što se spasiti da i ova mesta otela od uništavanja i pljačke gradova ikojima su dodeljena a koje oni tretiraju kao svoje feudalne posede koji se izrabljuju i pljačkaju, crpeći ekonomske i demografske kapacitete ovih naselja.Brdsko planinska sela su već uništena i preostala su ova malo veća naselja koja se pre svega nalaze u Vojvodini ali i drugim delovima Srbije (Batajnica MZ sa 40.000 stanovnika). Drastični primeri su Gradovi Pančevo, Sombor, Subotica,Zrenjanin i još nekim gde se ogromna naselja ( Bajmok, Palić,Kačarevo,Starčevo, Čelarevo, Banatsko Novo Selo, Čantavir, Melenci….) plačkaju ekonomski a zbog izbornog sistema nemogu imati adekvatan broj svojih predstavnika u organima vlasti (ili su to pojedinci koji više rade za sebe i stranku ane naselje iz koga su) ili ih uopšte nemaju a u Budžetu je učešće seoskih naselja u ovim opštinama ispod 3%. Sam živim u naselju koje je 30 km od Beograda sa 7.000 stanovnika i gde i danas gazimo blatnjave ulice i nemamo osnovnu zdravstvenu zaštitu a o drugim stvarima da nepričam.Ogromne pare su potrošene iz budžeta i iz pokrajinskih fondova(sekretarijata) na razne projekte po pravilu u gradovima „zbog zajedničke koristi“ a da sela i danas mole za elementarne stvri.Korenita izmena ne samo političkog nego i administrativnog ustrojstva Srbije je ništa manji prioritet kako nebismo ispraznili Srbiju i sveli je na par desetina gradova.Za periferiju i brdsko planinska naselja je već kasno.

  4. Odličan tekst! Sve nas je više na ulicama, svaki protest sve masovniji. Na proleće će sigurno biti mnogo više ljudi. Jedva čekam da ovi lopovi iz SNSa i SPSa puknu skroz i da se više nikad ne vrate…

  5. Uputila bih molbu gospodinu Jovanoviću i nezavisnom mediju da omasovi i posveti više pažnje nerazumnoj odluci gradske vlasti da se vračarskim tunelom prevoze materije, opasne po život stanovnika Beograda! Posledice mogu biti katastrofalne!

  6. На протесту су махом мирни, фини, образовани људи, грађани у најбољем смислу те речи, а веома мало је оних који се у овој земљи зову радницима, да не говоримо о сељацима.
    Да ли радника више нема (индустрија је упропашћена, радно способни отишли напоље), или још ништа не виде у протестима? Тек прикључивањем већег броја радника, или младих (којих такође има веома мало) демонстрације могу да добију на силини.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.