"Na redu je Tužilaštvo": Ognjen Radonjić nakon priznanja predsednika Srbije da je naredio rušenje u Hercegovačkoj 1Foto: Radenko Topalović

Aleksandar Vučić je samo potvrdio ono što smo znali – da rušenje u Savamali nije moglo da se dogodi bez njegovog odobrenja, kaže za Danas Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Komentarišući priznanje predsednika Srbije da je on naredio bespravno rušenje u Hercegovačkoj ulici, u noći između 24. i 25 aprila, 2016. godine, sagovornik Danasa kaže da postoje „dve perspektive ovog nepočinstva“.

– Obema perspektivama je zajedničko otvoreno rušenje pravne države što se kasnije i ispostavilo tačnim kroz brojne afere u kojima je vlast ostala netaknuta. Prva perspektiva je da je projektom Beograda na vodi, građanima oteta javna imovina u vrednosti od oko milijardu evra. Nakon toga, ovaj projekat je velikim delom poslužio, i dalje služi za pranje nelegalno stečenog novca, najvećim delom otetog upravo od građana Srbije – kaže Ognjen Radonjić.

Druga perspektiva, dodaje, jeste to da je pre sedam godina, javno menjenje još koliko-toliko bilo živo pa mu je bilo važno da se od ovog nedela ogradi optužujući „kompletne idiote“ iz vrha gradske vlasti.

– Pretpostavljam da se sada osetio dovoljno sigurnim da samo potvrdi ono što smo inače znali, da ovaj čin nije mogao da se desi bez njegovog odobrenja – kaže Radonjić.

Pošto sada imamo i javno priznanje, naglašava, na redu je tužilaštvo, odnosno, na osnovu novog saznanja, tužilaštvo bi trebalo da pokrene istragu protiv predsednika.

– Od toga naravno nema ništa jer je partija privatizovala policiju, sudstvo i tužilaštvo. Iz moje perspektive, ovo saznanje ostaje i mislim da bi bilo dobro da sada izbegnemo kuknjavu jer smo upravo mi ti koji su dopustili da nam se sve ovo dešava. Jahanje na društvenim mrežama nema rezultata ukoliko, kao što je slučaj, masivna aktivnost izostane u realnom prostoru – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari