Na ročištu pušten snimak trenutka nakon ubistva Olivera Ivanovića 1Mural Olivera Ivanovića, arhiva Foto: EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Na sednici Osnovnog suda u Prištini u petak, pušten je video snimak trenutka nakon ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića, gde se vidi kako leži na zemlji ispred sedišta stranke SDP.

 

Na snimku se vidi kako policija interveniše i dolazak Hitne pomoći, prenosi „Zakletva za pravdu“.

Prema rečima tužioca Burima Ćerkinija (Çerkini), kamere nisu radile pre ubistva, a u trenutku kada su kamere proradile, vidi se kako Ivanović već leži na zemlji.

Vreme na video snimku je, prema Tužilaštvu, 9:27 minuta, ali je tužilac naglasio da je prema ekspertima za DVR, realno vreme 8:17 minuta. Znači 1 sat i 10 minuta ranije.

Tužilac Ćerkini je rekao da od 4. do 16. januara nema video snimaka.

Sednica je nastavljena gledanjem video snimka.

U ovom slučaju su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Žarko Jovanović, Silvana Arsović i Rade Basara optuženi za umešanost u ubistvo Ivanovića, koje se dogodilo u januaru 2018. godine.

Inače, prvo ročište je održano 11. februara 2020. godine, dok je Osnovni sud u Prištini 6. aprila 2020. godine odbio zahteve za odbacivanje optužnice od 27. decembra 2019. i prigovore na dokaze.

Nakon žalbi četvorice advokata, Apelacioni sud je usvojio njihove žalbe i predmet je vraćen, a od Tužilaštva je zatraženo da otkloni protivrečnosti, dajući tužiocu mogućnost da se izjasni ili da ispravi i dopuni optužnicu kako bi bila u u skladu sa članom 241. ZKPRK.

Zatim je Specijalno tužilaštvo 10. novembra 2020. godine podiglo optužnicu po kojoj se Nedeljko Spasojević, Marko Rosić, Rade Basara i Silvana Arsović terete da su počinili krivično delo „učestvovanje i organizovanje organizovane kriminalne grupe“. iz člana 283. stav 3. u vezi st. 1. KZ, vezano za krivično delo „Teško ubistvo” iz člana 179. stav 1.9. KZ i krivično delo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja” iz člana 422. stav 2. tačka 2.2 u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika.

Prema optužnjici, Nedeljko Spasojević, Marko Rosić, Rade Basara i Silvana Arsović terete se da su u saradnji sa okrivljenima Željkom Bojićem, Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem, koji su u bekstvu i još dvojicom nepoznatih okrivljenih, delujući kao kriminalna grupa u cilju proširenja kontrole u ​​severnom delu Mitrovice, kako u političkom i privrednom životu, tako i u opštoj delatnosti organizovane kriminalne grupe, postupali sa umišljajem i znanjem da čine krivično delo teško ubistvo, gde je svaki od okrivljenih kritičnog dana kada se dogodilo ubistvo sada pokojnog Olivera Ivanovića izvršilo konkretne inkriminišuće radnje za predmetnu grupu, u kom slučaju je, kao rezultat delovanja ove organizovane kriminalne grupe ubijen sada pokojni Ivanović.

Dragiša Marković optužen je za „Odavanje službene tajne“ iz člana 433. st. 2.1 Krivičnog zakonika. Marković je zajedno sa Žarkom Jovanovićem optužen i za „zloupotrebu službene dužnosti u saizvršilaštvu“ iz člana 422. stav 1. u vezi sa stavom 2. tačkom 2.2 u vezi sa članom 31. Krivičnog zakonika.

Takođe, optuženi Jovanović se tereti i za krivično delo „neovlašćeno posedovanje, kontrola ili držanje oružja” iz člana 374. stav 1. Krivičnog zakonika. Optuženi Nedeljko Spasojević se tereti i za krivično delo „neovlašćeno posedovanje, kontrola ili držanje oružja” iz člana 374. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari