Na sastanku sa Kurtijem Abdidžiku i Haradinaj, bez Hodžaja 1Aljbin Kurti Foto: EPA-EFE/ERMAL META

Lideri Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ljumir Abdidžiku i Ramuš Haradinaj objavili su da će prisustvovati sastanku na koji ih je pozvao premijer Kosova Aljbin Kurti, dok je v. d. predsednika Demokratske partije Kosova (DPK) Enver Hodžaj odbio da se sastane sa Kurtijem.

Abdidžiku i Haradinaj su potvrdili učešće, dok je Hodžaj u pismenom odgovoru premijeru rekao da su pitanja koja se pominju u pismu Kurtija „odgovornosti Ministarstva inostranih poslova i dijaspore“ i da zato neće učestvovati na sastanku.

„To su odgovornosti Vlade i nisu teme o kojima biste trebali razgovarati na zatvorenim sastancima sa liderima opozicionih partija. Dok ste se, ako ste se kroz formulaciju ‘glavna pitanja’ pozvali na bilo koju drugu važnu temu, onda vas pozivam da budu konkretniji i transparentniji, kako bi gradjani zemlje bili dobro informisani. Morate pravilno imenovati teme njihovim imenima. Za svako ‘glavno pitanje’ potvrdjujemo spremnost Demokratske partije Kosova da otvoreno razgovara i u interesu građana i države u Skupštini Kosova“, napisao je Hodžaj u pismu, a preneo portal koha.net.

Kurti je pozvao na odvojene susrete lidere opozicije, na kojima će se razgovarati o dijalogu sa Srbijom, saopšteno je juče iz Vlade Kosova.

„Planirano je da se sastanci održe početkom sledeće nedelje, prema rasporedima pogodnim za sve stranke, i biće u službi dobro obaveštenog i koordinisanog političkog spektra o pitanjima od interesa za Republiku Kosovo“, navedeno je u saopštenju.

Premijer Kurti više puta je izjavio da će se konsultovati o pitanjima od nacionalnog interesa i tražiti „istinsku saradnju“ sa opozicionim strankama i liderima, saopšteno je.

Kurti je prilikom posete Briselu, 29. aprila, izjavio da će se, u cilju koordinacije sa opozicijom, susresti sa liderima stranaka i razgovarati o pitanjima značajnim za dijalog sa Srbijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari