Načelnik policije sa predstavnicima opozicije: Tvrdi da nema bezbednosne informacije da postoji pretnja po učesnike protesta "Srbija protiv nasilja" 1foto FoNet Milica Vučković

Načelnik beogradske policije Veselin Milić rekao je jutros na sastanku predstavnicima opozicije, koji su tehnički organizatori protesta Srbija protiv nasilja, da nema nikakve informacije o tome da postoji mogućnost ugrožavanja bezbednosti učesnicima tog skupa od strane ekstremnih desničarskih organizacija koje planiraju da se u petak, 2. juna, priključe građanima koji se u masovnom broju okupljaju prethodnih nedelja protiv režima Aleksandra Vučića.

Takođe, kako za Danas kaže Srđan Milivojević, poslanik Demokratske stranke u Skupštini Srbije, koji je tom sastanku prisustvovao, Milić je, na pitanje o tome što su sinoć pripadnici takozvanog „Narodnog štaba“, ekstremno desničarske organizacije, upali na privatni posed televizije N1, ometali program, dok se policija satima nije odazivala na poziv – rekao da su svi prisutni ispred ulaza u tu televiziju identifikovani od strane policajaca u civilu, kao i da će biti procesuirani.

– Svako moje sledeće pitanje i nastup u Skupštini Srbije biće – ko su ti ljudi i šta su institucije uradile na njihovom procesuiranju – kaže Milivojević za Danas.

Kako navodi, posebna pažnja opozicije na tom sastanku bila je usmerena na pozive policiji da obezbedi neometani rad novinarima N1, Nove i Danasa, koji su posebno sad, kao i godinama unazad, izloženi pretnjama.

– Takođe, beležimo i da novinari, strani izveštači, takođe dobijaju pretnje – kaže Milivojević.

Prema njegovim rečima, predstavnici opozicije, ukazali su načelniku beogradske policije da su prethodne subote, na protestu Srbija protiv nasilja morali „svojim telima“ da brane provokatorima da „upadnu u RTS i SKupštinu“.

– Milić je rekao i da nema nikakve bezbednosne informacije o tome da postoji mogućnost ugrožavanja bezbednosti na protestu Srbija protiv nasilja, u petak, 2. juna – ističe Srđan Milivojević.

Podsetimo, ekstremno desničarske organizacije su u utorak, 29. maja, blokirali najpre autoput na Autokomandi da bi juče održali protest ispred ambasade Nemačke, najavljujući sledeće okupljanje ispred spomenika caru Nikolaju, u petak, 2. juna, odakle bi trebalo da se priključe protestu Srbija protiv nasilja ispred Skupštine Srbije.

Prema brojnim interpretacijama, reč je o grupama kojima Aleksandar Vučić pokušava da uguši najmasovnije proteste u poslednjih dvadeset godina u Srbiji, a usmerenih protiv njegovog režima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari