"Nadam se da žalba socijalista nije etnički motivisana i da će odustati": Šaip Kamberi o odluci OIK da odbaci prigovor SPS 1foto-FoNet-Ljiljana-Stojanović

U nedostatku bilo kakvih zakonskih dokaza Socijalističke partije Srbije za neregularnost izbora u Velikom Trnovcu, opštini Bujanovac, poslednjih u nizu ponovljenih izbora, nakon 3. aprila, Opštinska izborna komisija Bujanovac je danas donela odluku da odbaci žalbu socijalista. Nadam se da će žalioci da shvate situaciju, da nije bilo nepravilnosti, te da neće odugovlačiti ceo proces – kaže za Danas Šaip Kamberi, lider koalicije Albanaca Doline.

Ta koalicija bi, prema rezultatima ponovljenih izbora u Velikom Trnovcu, trebalo da ima jedan mandat u budućem sazivu Skupštine Srbije, čime bi Socijalistička partija Srbije izgubila jedan svoj mandat.

– Pa, jasno je da socijalisti gube jedan mandat zbog ovoga i nadam se da njihovo odugovlačenje nije etnički motivisano. Preko 13 hiljada glasova koje je dobila naša lista jasan je pokazatelj da Albanci žele integraciju. Eventualno poništavanje izbora biće nam signal da postoje snage u Srbiji kojima to smeta – ističe Šaip Kamberi.

OIK u stalnom i proširenom sastavu glasala je rezultatom osam prema pet protiv žalbe socijalista, objavio je portal Bujanovačke.rs.

Za poništavanje izbora glasali su članovi iz SPS, SNS i Saveza vojvođanskih Mađara.

Protiv su bili predstavnici albanskih stranaka i član OIK sa liste Muftijin amanet i predstavnik Romske stranke.

Predstavnici koalicije NADA, radikali i Zavetnici nisu glasali.

Sednici nisu prisustvovali predstavnici koalicija Moramo i Ujedinjeni za pobedu Srbije.

Ovom odlukom OIK u Bujanovcu otvoren je put za proglašenje konačnih rezultata izbora 3. aprila, a zatim i za formiranje parlamenta i Vlade Srbije, iako SPS ima pravo žalbe Republičkoj izbornoj komisiji u roku od 72 sata.

Prema zakonu, RIK u roku od deset dana od dana objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima izbora rešenjem dodeljuje mandate kandidatima za narodne poslanike po njihovom redosledu na izbornoj listi.

Prvu sednicu Narodne skupštine zakazuje predsednik iz prethodnog saziva, tako da se sednica održi najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora.

"Nadam se da žalba socijalista nije etnički motivisana i da će odustati": Šaip Kamberi o odluci OIK da odbaci prigovor SPS 2
Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Tada se potvrđuju poslanički mandati, dok je rok za formiranje Vlade 90 dana od konstituisanja parlamenta.

Međutim, kako je ranije za Danas objasnio programski direktor Crte, Raša Nedeljkov, rok za formiranje novog saziva Skupštine Srbije, nakon održanih parlamentarnih izbora, 3. aprila, skorašnjim izmenama Zakona o narodnim poslanicima, postao je relativan, s obzirom na to da odluke instanci koje odlučuju o prigovorima lista, učesnica na izborima, zavise od objavljivanja na njihovim veb sajtovima, koji nisu precizno definisani.

Naime, iako je prošlo čak mesec dana od održavanja parlamentarnih izbora, a da javnost nije upoznata sa konačnim rezultatima, zbog ponovljenih izbora na pojedinim mestima u Srbiji, nije moguće odrediti krajnji rok i nakon poslednjih ponovljenih izbora u opštini Bujanovac, na šta je Socijalistička partija uložila žalbu, zahtevajući poništavanje.

Kako objašnjava Raša Nedeljkov, programski direktor Crta, postoje tri nivoa odlučivanja kada je reč o republičkim izborima – Opštinska izborna komisija, Republička izborna komisija i Upravni sud.

– Naime, nakon izbora, svaka lista ima pravo da u roku od 72 sata uloži zahtev za poništavanje glasanja na određenom biračkom mestu.Opštinskoj izbornoj komisiji. Potom, Opštinska izborna komisija ima 72 sata da odluči o tom zahtevu. Kada OIK odluči o tom zahteva, lista koja je uložila zahtev za poništenje izbora na određenom biračkom mestu, ima pravo da se žali na odluku OIK u roku od 72 sata Republičkoj izbornoj komisiji. Ali, taj rok od 72 sata da se ta lista žali, ne teče od momenta kada se dogodila sednica na kojoj je OIK donela rešenje, već od objavljivanja na njenom veb sajtu. A to se pokazalo kao rupa u Zakonu o izboru narodnih poslanika. Vidite, Gradska izborna komisija je u Beogradu, nakon svih ovih silnih prigovora objavljivala rešenja na sajtu i do tri, četiri dana nakon donošenja odluke. Što je dovelo do novog odlaganja – ističe sagovornik Danasa.

"Nadam se da žalba socijalista nije etnički motivisana i da će odustati": Šaip Kamberi o odluci OIK da odbaci prigovor SPS 3
Izvor: FoNet

On je dodao i da takav ishod donele, kako kaže, „ove nove silne izmene Zakona o narodnim poslanicima za koje je Crta upozoravala da će dovesti do konfuzije, što se, evo, sada i takvim pokazuje“.

Nedeljkov napominje da je to posledica brzog usvajanja zakona kao i nedostatka vremena da se javnost upozna sa novim rešenjima. pa sada, iako je sve po zakonu, deluje nadealno da nedeljama nakon izbornog dana nema još konačnih rezultata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari