Nadzorni odbor za izbornu kampanju odbacio procene da su izbori bili neregularni 1Foto: Z. S. M.

Prema Nadzornom odboru za izbornu kampanju Skupštine Srbije, izbori na svim nivoima u Srbiji ocenjeni su kao regularni.

Nadzorni odbor za izbornu kampanju Skupštine Srbije odbio je danas većinom glasova predlog opozicionog člana Slobodana Prvanovića da se prevremeni parlamentarni, pokrajinski i u delu opština i gradova i lokalni izbori, koji su održani 17. decembra, ocene kao neregularni.

Prvanović je u pisanoj izjavi rekao da je na sednici Nadzornog odbora za izbornu kampanju izneo predlog da se održani izbori ocenie kao „neregularni“ u aspektu izborne kampanje, što su podržala dva člana tog tela, dok je četiri bilo protiv.

„Na samoj sednici sam podsetio kolege iz Odbora da su skoro svi koji su posmatrali izbore uočili mnoštvo skandaloznih stvari koje izbore potpuno diskvalifikuju i čine ih apsolutno neprihvatljivim ako se sagledavaju sa stanovišta osnovnih normi koje važe u civilizovanom svetu. Upozorio sam ih da se svojim indolentnim stavom članovi Odbora svrstavaju u saučesnike organizovanja najneregularnijih izbora u istoriji Srbije“, rekao je Prvanović.

On je u svom predlogu da se izbori ocene kao „neregularni“ naveo i da je „čitavu kampanju karakterisala drastična neravnopravnost izbornih učesnika, kako u pogledu mogućnosti predstavljanja u medijima tako i u pogledu mogućnosti iznajmljivanja opštinskih i drugih prostorija u svrhu direktnog predstavljanja biračima“.

„REM, Agencija za sprečavanje korupcije i tužilaštvo su imali skoro potpuno indolentan odnos spram pojava koje su narušavale regularnost, a zbog kojih su bili dužni da reaguju. Takođe, svedočili smo i do sada neviđenoj zloupotrebi položaja predsednika Republike, a u cilju političke agitacije u korist jedne izborne liste“, rekao je Prvanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari