Nalazi Demostata: Srbi sa severa Kosova najviše veruju KFOR-u 1Foto: Vojin Radovanović /Danas

Srbi sa severa Kosova imaju najviše poverenja u misiju KFOR, što je naročito došlo do izražaja nakon nedavne eskalacije u Banjskoj, pokazuju nalazi Demostatovih fokus grupa. Kako saznajemo, pripadnike KFOR-a srpska zajednica percipira kao “profesionalne, nezavisne”, za razliku od nekih drugih međunarodnih faktora, koji se često doživljavaju kao “proalbanski”.

Pojedini stanovnici opština na severu KiM čak navode da je KFOR “jedini faktor” kojem veruju, što se objašnjava gubitkom vere u Vladu Srbije, kao i u Srpsku listu, lojalnu zvaničnom Beogradu, dok od Prištine nikada nisu ni imali velika očekivanja.

Ta, ionako niska očekivanja od prištinskih vlasti, u potpuni su “iščezla” nakon što je na čelo Vlade ponovo došao tvrdokorni Aljbin Kurti, koji odbija da formira Zajednicu srpskih opština, obavezu preduzetu još Briselskim sporazumom iz 2013. godine.

Istovremeno, deo Srba koji žive u severnom delu KiM smatra da je akcija naoružane grupe, koja je završena pogibijom kosovskog policajca i trojice srpskih momaka, “nanela ogromnu štetu srpskoj zajednici”.

Podsetimo, prema nezvaničnim saznanjima Demostata iz diplomatskih krugova, ne treba isključiti ni mogućnost eskalacije nasilja, nalik onome što se odigralo u Banjskoj, ukoliko KFOR u potpunosti ne preuzme odgovornost za bezbednost severa Kosova, a EULEX za administraciju, odnosno ako ne bude popunjen “interregnum”, nastao izlaskom Srba iz svih prištinskih institucija prošle godine. Postoje i tvrdnje da bi novi sukobi Srba i Albanaca bili tolikog obima “da bi i vojska Srbije bila prinuđena da reaguje”.

NATO je ubrzo nakon 24. septembra, posle tragičnih događaja na Kosovu, doneo odluku o raspoređivanju dodatnih trupa KFOR-a. Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg poručio je da će “NATO misija KFOR uvek preduzimati neophodne akcije da obezbedi bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve”.

Turski general-major Ozkan Ulutaš preuzeo je 10.oktobra dužnost komandanta KFOR-a, “nasledivši” na toj funkciji italijanskog general-majora Anđela Mikelea Ristuću.

Na svečanosti održanoj u sedištu KFOR-a u Prištini, kojoj je prisustvovala i izvršna direktorka Demostata Tamara Bajčić, Ristuća se zahvalio svom osoblju i pripadnicima KFOR-a koji su mu pomogli prilikom izvršavanja dužnosti, “uz potpunu posvećenost, predanost, profesionalnost, empatiju i nepristrasnost”.

-Želim da se zahvalim onima koji su imali poverenje da mi dodele zadatak rukovođenja KFOR-om, i koji su me podržavali tokom ovog izazovnog poduhvata, u kom smo davali sve od sebe da čuvamo mir i stabilnost za sve koji žive na Kosovu. Zahvaljujem se Alijansi i svim zemljama koje doprinose snagama ovoj misiji na njihovoj neprocenjivoj podršci, kojom su nam pružali sredstva i sposobnosti za izvršenje ovog zadatka. Zahvaljujem se mom političkom i vojnom lancu komandovanja, kako na nivou NATO-a, tako i na nacionalnom nivou, na njihovom vođstvu, redovnim savetima, i pre svega, podršci. Nikad se nisam osećao sam, poručio je Ristuća.

General-major Ulutaš izjavio je: „Uz svest o odgovornosti koja mi je dodeljena u ovom osetljivom trenutku za Kosovo, preuzimam komandu, odlučan da uložim sve svoje napore i iskustvo da osiguram da ova cenjena jedinica služi uspešno u budućnosti, kao što je radila i u prošlosti.“

General-major Ulutaš je u svom obraćanju naveo: “Ova jedinica, čija mi je komanda poverena, nastaviće da ispunjava svoju misiju potpuno nepristrasno i profesionalno, na način koji nalaže njena međunarodna odgovornost, shodno ciljevima s kojima je osnovana i vrednostima NATO-a i Ujedinjenih nacija, na čijem je mandatu zasnovana”.

On se zahvalio svim komandantima i prethodnim pripadnicima KFOR-a na njihovom doprinosu.

-Želim da se iskreno zahvalim svim komandantima i prethodnim pripadnicima KFOR-a koji su doprineli stvaranju i održanju trenutne snage i držanja KFOR-a tokom prethodne dvadeset četiri godine. Takođe želim da se iskreno zahvalim general-majoru Anđelu Mikeleu Ristući, koji je uspešno upravljao ovom misijom tokom prethodne godine. Izvršio je svoj zadatak predano, posvećeno i profesionalno. Zahvalan sam mu na naporima i doprinosima, i želim mu uspeh u budućnosti”.

“Duga i uspešna karijera”

Ozkan Ulutaš, novi komandant KFOR-a, prvi iz Turske, ima dugu i uspešnu karijeru iza sebe, u svojoj zemlji i izvan nje. Na prethodnoj poziciji služio je kao načelnik Uprave za strategiju u Generalštabu turske vojske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari