Šta je poručio turski general-major Ozkan Ulutaš koji je preuzeo dužnost komandanta KFOR-a? 1Foto: Print screen Kosovo online

Turski general-major Ozkan Ulutaš preuzeo je dužnost komandanta misije KFOR-a na Kosovu od italijanskog generala Anđela Mikelea Ristuće i tom prilikom rekao da KFOR „mora da ostane budan i spreman za bilo kakav mogući razvoj situacije koji može uticati na bezbednosno okruženje“.

Kako prenosi Radio KiM, u glavnom štabu KFOR-a u Prištini održana je ceremonija primopredaje dužnosti između italijanskog i turskog generala.

General- major Ozkan Ulutaš je 28 komandant KFOR-a, od dolaska misije NATO-a na Kosovo 1999. godine. Njegov mandat će trajati godinu dana.

„Nedavni događaji su otkrili nepredvidljivu i krhku prirodu bezbednosnog i sigurnosnog okruženja u regionu koja može biti ugrožena bilo kada. Ovo čini postojanje i misiju koju KFOR sprovodi još važnijom. Zato je imperativno da KFOR zadrži svoju situacionu spremnost da efektivno ispunjava svoju misiju i ostane budan i spreman za bilo kakv mogući razvoj situacije koji može uticati na bezbednosno okruženje“, kazao je u svom prvom govoru sa pozicije komandanta KFOR-a turski general major Ozkan Ulutaš.

On je naveo i da „realistično i trajno rešenje za Kosovo može biti postignuto samo kroz politički proces zasnovan na dijalogu i međusobnom poverenju“.

„Moj prioritet i želja je da doprinesem konstruktivnom dijalogu, ostvarujući na povrenju zasnovanu kominikaciju i okruženje sa svim međunarodnim i drugim činiocima u našoj sferi interesa“, dodao je Ulutaš.

Turski general je naglasio da će KFOR pod njegovom komandom nastaviti da sprovodi svoju misiju „sa potpunom nepristrasnošću i profesionalizmom“ i naveo da to zahteva međunartodna odgovorrnost u skladu sa ciljevima i vrednostima NATO-a i UN-a na kojima je zasnovan mandat ove misije.

„Za sigurno, stabilno, mirno i bezbedno Kosovo glavni prioritet će biti ispunjavanje zahteva našeg mandata uz aktivno uvažavanje solidarnosti i aktivnu komunikacije sa svim akterima u regionu“, rekao je on.

General Ozkan Ulutaš je prvi konandant KFOR-a koji dolazi iz Turske.

„Danas u 24. godini dugog putovanja koje je počelo u junu 1999. počastvovan sam da preuzmem komandu ovih istaknutih snaga. Kao prvi turski komandant koji preuzima ovu misiju, shvatam važnost odgovornosti koje sam preuzeo. Želeo bih da se zahvalim mom narodu i NATO rukovodstvu koje mi je verovalo poveravajući mi ovaj zadatak. Kao dodatak uvišenim i snažnim osećanjima, dolazi takođe i teška odgovornost. Nošenje te odgovornosti na mojim ramenima tokom osetljivog perioda kroz koji Kosovo prolazi znači i preuzimanje komande uz odlučnost da sve svoje napore i iskustvo usmerim u cilju uspešne službe u budućnosti, kao što se to dešavalo i u prošlosti. U tom smislu, želeo bih da izrazim svoju zahvalnost svim komandantima i osoblju KFOR-a koji su doprineli trenutnim snagama i poziciji KFOR-a tokom protekle 24 godine“, rekao je general major Ozkan Ulutaš.

On se posebno zahvalio svom prethodniku Mikeleu Anđelu Ristući na, kako je kazao, „odlučnosti i naporima“. Zahvalnost je uputio i svim vojnicima i osoblju KFOR-a, a saučešće je uputio svim „mučenicima KFOR-a“ koji su stradali ili bili povređeni u akcijama na terenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari