Napredni klub: Pregovori su postepeno priznavanje Kosova 1Foto: Logo

Proces pregovora o statusu i, posle proglašenja nezavisnosti, o „normalizaciji“ odnosa Srbije i Kosova svodio se na postepeno prihvatanje nezavisnosti od strane Beograda, navodi se u saopštenju Naprednog kluba.

„Deset godina posle jednostranog proglašenja nezavisnosti AP Kosova i Metohije dobro je vreme za ocenu bilansa srpske politike“, navodi se u saopštenju Naprednog kluba“. „Tokom deset godina 113 država 58,5 odsto od 193 članice UN priznalo je nezavisnost „Republjik Kosova“.  Pobunjena pokrajina nije uspela da uđe u članstvo Ujedinjenih nacija, zahvaljujući pre svega otporu Ruske Federacije. Ipak, do danas je Kosovo postalo članica šesnaest međunarodnih, međuvladinih organizacija. U deset je Priština primljena pod ustavnim nazivom „Republjik Kosova“, u jednoj je posmatrač, u šest je primljena pod okriljem UNMIK-a (u jednoj je posmatrač). U šesnaest organizacija primljena  je posle 2012. i dolaska na vlast koalicije oko SNS-a“.

Proces pregovora o statusu i, posle proglašenja nezavisnosti, o „normalizaciji“ odnosa Srbije i Kosova svodio se na postepeno prihvatanje nezavisnosti od strane Beograda, dodaje se još.

„Treba reći da je prvi briselski sporazum pregovarala vlada DS, dva sledeća SNS-SPS, ali da ih je sve sprovela vlada pod kontrolom Aleksandra Vučića. Kosovu su besuslovno – bez autonomije za Srbe sa severa zaista veće od one koju joj je pružao Ahtisarijev plan – predati sudska vlast, policijska vlast, kontrola granice, obrazovanje na Severu Kosova. Predsednik republike Vučić najavio je za ovu godinu suočavanje sa stvarnošću, raskid sa mitovima, promenu Ustava Srbije i međudržavni ugovor sa Kosovom“, navode u Naprednom klubu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari