Naprednjaci su skupo platili održavanje vlasti u Beogradu: Aleksandar Šapić teret ili ne za SNS u glavnom gradu? 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Ujedinjenje SPAS-a Aleksandar Šapića i SNS koristilo je naprednjacima jer im je obezbedilo nastavak vlasti u Beogradu, skupo su to platili, a da li je to za njih bila dobra investicija, pokazaće se već na sledećim izborima u Beogradu koji se ubrzano približavaju. Šapić je kao gradonačlenik Beograda pod lupom i „svojih“ i opozicije i proteklih nedelja pod stalnim kritikama, ali da li šteti ili koristi SNS u ovom momentu je teško reći, budući da je kratko na toj poziciji, kažu sagovornici Danasa.

Posle puna tri meseca na mestu gradonačlenika i nedavne sednice Skupštine grada Beograda, niza predloga gradske vlasti koje je većina izglasavala a opozicija ocenjivala kao loše po glavni grad, traženje krivca u prethodnoj naprednjačkoj vlasti za sve loše u gradu, nadmen stav prema novinarima koji ga kritikuju, postavlja se pitanje da li Šapić na toj poziciji šteti ili koristi naprednjacima ili im je baš takav potreban uoči izbora u Beogradu koji se očekuju već na proleće.

Politikolog Vujo Ilić za Danas kaže da je ujedinjenje sa Šapićevim SPAS-om SNS-u svakako koristilo jer im je obezbedilo nastavak vlasti u Beogradu.

– Da je išao samostalno na beogradske izbore, Šapić je mogao da računa na dobar rezultat i postojala bi mogućnost formiranja vlasti bez naprednjaka. Šapić je ovim potezom obezbedio mesto gradonačelnika, ali na SNS listi. Iako je prethodno bio relativno dobro ocenjivan političar, bilo je očekivano da će to spajanje, koje predstavlja prethodnicu aktuelnih najava formiranja „srpskog bloka“ odbiti mnoge Šapićeve glasače kojima Vučić nije drag. Sa druge strane, izazvalo je i očekivan otpor unutar partijske strukture SNS u Beogradu. Može se reći da je održavanje na vlasti u Beogradu SNS skupo platio – slabijim izbornim rezultatom i unutarstranačkim trvenjima. Da li je to za njih bila dobra investicija, pokazaće se već na sledećim izborima u Beogradu koji se ubrzano približavaju – smatra Ilić.

Predrag Lacmanović, iz agencije Faktor plus, za Danas konstatuje da je Šapić vrlo kratko na funkciji gradonačelnika i u poslednjih par nedelja se sreo sa mnogo kritika na svoj račun, te da je pitanje da li je išta mogao za to kratko vreme da uradi.

– Možda je slika sada nepovoljnija po njega nego što će biti u budućnosti, a možda će i ići u tom negativnom smeru, videćemo. Teško da sad možemo da damo zaključak šta će biti i u kolikoj meri šteti ili doprinosi sebi, stranci, gradu i građanima, jer je malo vremena prošlo – kaže Lacmanović.

Kako dodaje, kada neko dođe na tu funkciju mora da posloži stvari, da dovede nove ljude, vidi ko mu odgovara da ostane ko da ode.

– To je birokratski proces koji predhodi ključnim i velikim projektima koje pretpostavljam ima u planu – kaže on.

Na konstataciju da smo planove videli na sednici gradskog parlamenta na kojoj se raspravljalo o rebalansu budžeta, odgovara da treba videti i realizaciju.

– On ipak nije izvorni član SNS i verujem da mnogi od njih i nisu srećni što je on na toj poziciji. Pod lupom je i „svojih“ i opozicije koja je mnogo jača nego u prethodnom sazivu. Pred njim nije lagan put – navodi Lacmanović.

Kada je reč o Šapićevim javnim nastupima, on podseća na to da Šapić nije klasičan političar već da je došao iz sveta sporta i bavi se realpolitikom.

– Nekada je rigidniji i nije klasični elokventni učeni političar. Zato možemo očekivati izjave koje nisu toliko zavijene već govori ono što misli a to često bude kritikovano jer se meri sve, i šta se i kako kaže – navodi naš sagovonrik.

Prema njegovim rečima, jedno su planovi i dobra volja a drugo biti na funkciji.

– Biti gradonačelnik je menadžerska funkcija i pitanje je da li će se snaći u svemu tome, budući da kao predsednik opštine imate manje ingerencija i manji je pritisak. Gradonačknička funkcija je ipak među tri mesta u državi -zaključuje Lacmanović.

Kako najavljuje precizniji podaci istraživanja javnog mnjenja se mogu očekivati posle formiranja vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari