"Novinari da ne lažu i ne prekidaju": Kako je izgledala prva konferencija Šapića kao gradonačelnika? 1foto: Vojin Radovanović/Danas

Prva konferencije za medije Aleksandra Šapića u svojstvu gradonačelnika Beograda pokazala je da sa predsednikom Srbije i SNS-a Aleksandrom Vučićem ne deli samo stranku i ime, već i stil obraćanja javnosti, ali i ophođenje prema novinarima.

Šapić je najavio i da će njegova obraćanja postati redovna, ali da će ih organizovati onda kada za njih bude bilo potrebe – neće imati, kako je rekao, zakucani termin.

Prvih pola sata pola gradonačelnik je govorio o uređenju priobalja, jedinstvenim uniformama radnika komunalnih preduzeća, uređenju ulica, GSP-u, novom sekretarijatu.

Novinarima je pokazao kako će izgledati te nove uniforme javnih preduzeća, za koje je poručio da su uvedene zbog lakšeg raspoznavanja.

– Osećam se pomalo bezveze dok ovo držim i pričam, prokomentarisao je gradonačelnik dok je iz ruke u ruku prebacio papir sa plavim dizajnom uniforma kako bih ih prikazao svim kamerama.

"Novinari da ne lažu i ne prekidaju": Kako je izgledala prva konferencija Šapića kao gradonačelnika? 2
foto: Vojin Radovanović/Danas

Delovao je Šapić pomalo nervozno, menjao je položaj ruku, da bi u jednom trenutku uzeo hemijsku u boji ručnog sata koji je nosio.

Više energije pokazao je dok je odgovarao na novinarska pitanja, i mada je na početku istakao da će imati korektan odnos prema medijima, po stilu odgovaranja, pokazala se sličnost Šapića sa Vučićem.

Šapić je, obraćajući se novinarima, naveo i da postoje problemi sa komunalnom milicijom, zbog kojih ona više neće postojati, nego će postati „Beli – beogradski lični – asistent, saradnik, prijatelj…“.

Kao razlog naveo je i to da su komunalni milicajci imali „kombinacije“ sa vlasnicima određenih lokala koje nisu proveravali zbog buge. Tako je došlo do situacije, rekao je Šapić, da neke kafane ne mogu da rade, dok druge rade do pet ujutru. Takođe, on je otkrio da ima informacije da se dešavalo da kada građanin prijavi lokal zbog buke, onda vlasnik tog lokala pozove tog čoveka kao vid pritiska.

Na pitanje Danasa da li će to prijaviti nadležnima, kao vid curenja informacija, što je insinuirao da se dešavalo, gradonačelnik Šapić je odgovorio kontrapitanjem kako da prijavi nešto za šta nema konkretan dokaz.

– Prijavili smo nestajanje papira, to je kršenje zakona. Gde da nađem dokaz, da je neko iz komunalne milicije došao i našao i dao mi dokaz da je Pera Perić dao broj telefona, odmah bih prijavio. Ja samo imam činjenicu da je vlasnika stana zvao vlasnik lokala, a da je onda vlasnik lokala zvao vlasnika stana. Nisu ni oni toliko ludi, rekao je Šapić nakon što je burno na ovo pitanje Danasa.

Ovakve probleme žele da reši promenom čitavog sistema, ali sa istim ljudima koji su, po njegovim rečima, izgleda loše radili svoj posao, jer, kaže, nema rešenje kako da ih prijavi nadležnima, jer samo ima infomraciju da se taj slučaj desio.

Kako je novinar N1 počeo da postavlja pitanje o uređivanju priobalja i Starom mostu na Savi, gradonačelnik je počeo da zapisuje.

Potom je Šapić novinara N1 optužio da laže, upozorio ga je da ga ne prekida, a isto je sebi za pravo dao i čovek koji je deo gradonačelnikovog tima koji je uz namig rekao „Nemoj da ga prekidaš“.

"Novinari da ne lažu i ne prekidaju": Kako je izgledala prva konferencija Šapića kao gradonačelnika? 3
Novinar N1 u raspravi sa Šapićem, foto: Vojin Radovanović/Danas

I novinarki Nove je spočitao da laže i da tendenciozno montira priloge, na šta mu je ona odgovorila da je postala „Kjubik“, aludirajući na raniji Šapićev lapsus kada je pogrešno izgovorio prezime režisera Stenlika Kjubrika.

Poručio joj je i da ono što je u prilogu rekla „u off-u“, odnosno van kamere, sledeći put kaže ispred kamere. Gradonačelnik je čak znao i tačno u kom delu je šta u prilogu rečeno.

Šapićevo obraćanje, ipak se ponečemu razlikovalo od Vučićevog, jer je svaki novinar koji je tokom ove skoro dvosatne konferencije izrazio želju za pitanjem mikrofon dobio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari