Šapić poručio sindikalcima: Slobodno me smenite, što se niste ranije bunili nego sada kada hoćemo da utvrdimo gde odlazi novac? 1Foto: Vojin Radovanović

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić tokom obraćanja na sednici Skupštine grada Beograda, govorio je o sredstvima koja su obezbeđena rebalansom budžeta grada o kojem će odbornici danas raspravljati i odlučivati, rekavši da je obezbeđen novac za brojne opštine koje će uz pomoć tih sredstava vratiti višedecenijske dugove, kao i oko milijardu dinara za asfaltiranje i presvlačenje ulica, kojeg nije bilo proteklih godina.

Do Nove godine će asfaltirati sve planirane ulice, a „osvežavanje“ beogradskih ulica nastaviće i naredne godine, a takođe obezbeđen je i novac da Blok 70 na Novom Beogradu dobije svoje šetalište.

Obezbediće „svim roditeljima dece od 0 do 18 godina“, vaučere u vrednosti šest hiljada dinara koje mogu da iskoriste za različite proizvode, a sve kako bi im najteže mesece za porodice, kako ih je opisao, decembar i januar olakšao, jer su tada sve kategorije ugrožene.

Ako je njegova administracija našla ta sredstva, onda niko narednih godina nema pravo da ta sredstva za decembar i januar ne nađe, naveo je Šapić.

Dodao je i da je bilo teško zadovoljiti potrebe nastale zbog globalnih okolnosti u pogledu nabavke energenata, a da se ne ugrozi „neka vitalna stvar“.

– Ne samo da smo uspeli nego smo i ‘iskopali’ neke suvišne troškove i preusmerili novac, rekao je gradonačelnik. Naveo je da će tako biti moguće iz sredstava grada obezbediti 1,8 milijardi dinara za vraćanje starih dugova opština, 2,5 milijarde za subvencije boravka dece u privatnim vrtićima, kao i oko dve milijarde za vaučere za nabavku odeće i opreme za decu.

Gradonačelnik Beograda naveo je da su ga „opozicioni mediji“ ismevali zbog ideje Beogradskog ličnog asistenta, odnosno „Belog“, ali da je građane sa druge strane ova ideja zainteresovala, te da će „BELI“ imati 80 ili 100 stanica širom grada, čime će se Beograd potpuno izmeniti, toliko da će postati najbezbedniji i najuslužniji grad u istočnoj Evropi, a neće biti više sitaucije da komunalci reketiraju vlasnike kafana.

BELI će imati nadležnosti kao komunalci, ali i novu obavezu – da bude stalno u svom kraju, da obilaze školska dvorišta i bude na usluzi, a da gradsku upravu obaveštava o tome da li je pukla cev ili neispražnjen kontejner.

– O tome sam sanjao i dok sam bio u opštini Novi Beograd. Da dobijemo siguran grad i službenike koji će biti pravi službenici Beogfrada. Verujte mi nijedan sidnikat me u tome neće sprečiti. Možete da me smenite, ali u ovome neću odustati. U roku od godinu dana možemo da dođemo do 1000 tih službenika. U svakom kraju ćete imati službeno lice koje će imati obaveze da na teriotirji koju duži vodi računa o javnom redu i miru. Da neće više nijedno dete koje ide peške od kuće do škole, da roditelji strepe da li će biti sigurno. Da baka može da ga pita kome da se obrati jer lift joj ne radi, naveo je gradonačelnik.

Osvrćući se na formiranje preduzeća „Beogradski park“ Šapić je naveo da nema snage da sluša budalaštine da će druga preduzeća da se gase, jer ovo preduzeće neće imati mnogo zaposlenih, te će na početku imati vršioca dužnosti direktora.

Služiće omasovljivanju odlaska u parkove Beograda, za koje je gradonačenik ocenio da nemaju komercijalne i druge sadržaje zbog čega nisu dovoljno prijemčivi ljudima. Takođe, odbacio je kao neistinite navode opozicije da će to preduzeće služiti zapošljavanju stranačkog kadra.

Ako bude bilo potrebe za neke nove nadležnosti, ovo preduzeće će ih dobiti.

Kada je reč o drugom preduzeću, koje bi trebalo da preuzme naplatu karata za gradski prevoz, Šapić je najavio da će – čim Skupština grada odluči da ga osnuje – i ono bude oformljeno, a da „novac sa kioska (za karte) ide kod nas, a ne u privatno preduzeće“.

Protestante iz GSP-a upitao je zašto celu deceniju nisu protestvovali zbog na primer položaja vozača GPS-a. Rekao je da predstavnici sindikata u okovu drže radnike, te da radnicima prete. GSP je rak rana Beograda, ukazao je Šapić.

– Nemam ja problem mogu odmah da me smene. Smenite me, dovedite njih da vode Beograd, kao što su vodili GSP, rekao je Šapić osvrćući se na protest sindikalaca ispred Skupštine grada. Što se nisu bunili u avgustu kada su hteli da im ukinu naftu? Znate gde su bili? Na radničkim sportskim igrama – tri meseca. Ja sam na Olimpijskim igrama bio tri nedelje, oni na radničkim sportskim igrama tri meseca, rekao je gradonačelnik dodavši da su postojale brojen malverzacije u ovom preduzeću, poput toga da je, kako kaže, privatna kompanija pere vozila u prostorijama GSP-a.

Beograđani će početi da plaćaju karte, jer će znati gde odlazi njihov novac, smatra. – Zašto nisu protestovali pre 12 godina, kad je naplata karata predata privatnicima, a subvencije za Gradsko saobraćajno (GSP) sa 70 porasle na 250 miliona evra, nego danas kada smo rekli da ćemo proveriti poslovanje GSP i videti kako da se povećaju plate vozačima?, upitao je Šapić. Rasprava o rebalansu gradskog bužeta i još tri tačke dnevnog reda je objedinjena, a predlog rebalansa za sada je podržala odbornička grupa Srpske napredne stranke.

– Ovi nek protestuju, poručujem im. Slobodne nek protestuju. Ali neću odustati od tog da branim interese svih Beograđana. Što se niste bunili 12 godina? Možete da me smenite preko noći. Mogu do sutra da protestuju. Možemo da razgovaramo, ali samo je tema šta je razgovor. Žulja ih što smo odlučili da proverimo gde je išao novac, naveo je on.

Govorio je Šapić i o splavovima na beogradskim šetalištima, čiji će rad i postavljanje biti uređeno.

-Nikada nisam rekao da ću da porušim splavove na Savskom nasipu, ali nikada nisam rekao i da neću, naveo je on i dodao da nadležne i stručnjake poziva da imenom i prezimenom stanu iza studije ugroženosti Savskog nasipa, čega do sada, kaže, nije bilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari