Narativ "svi su protiv Vučića" dobro prolazi u biračkom telu 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Iako se opoziciona scena razdvojila na dve kolone, u vidu Saveza za Srbiju Dragana Đilasa i Građanskog bloka 381 na čelu sa Sašom Jankovićem, provladini mediji ih i dalje prikazuju kao da su jedinstveni, jer se vlast boji da bi na kraju oni ipak mogli da se ujedine.

To zaključuju sagovornici Danasa upitani kako vide to što su u provladinim medijima lideri opozicije prikazuju i vizuelno i sadržinski zajedno, kao da su u jednoj koaliciji.

Politikolog Boban Stojanović objašnjava da vlast prosto ne želi da razdvaja opoziciju jer za njih i jedna i druga kolona predstavljaju potencijalnu opasnost. Prema njegovom viđenju, vlast svakoga ko drugačije misli doživljava kao neprijatelja, pa zbog toga za njih nema nikakve razlike kada je reč o Savezu za Srbiju ili Građanskom bloku 381.

– Kada već govore „Đilas, Jeremić“, zašto ne bi dodali i „Janković“. Vlast je svesna da bi oni u jednu trenutku mogli da se ujedine, pre svega po pitanju izbornih uslova i sličnih stvari, te zbog toga ništa ne želi da prepusti slučaju – navodi Stojanović.

On ukazuje da, s druge strane, vlast objedinjenim napadima na opoziciju kod svoje ciljne grupe pokušava da stvori utisak da su se svi ujedinili protiv Vučića, te da svi jedino žele da ga „skinu s vlasti“ i zbog toga im ne smetaju razlike između njih. Stojanović sa žaljenjem konstatuje da taj naprednjački narativ da je „Vučić sam a svi ostali su protiv njega“ dobro prolazi u SNS-ovom biračkom telu.

– Čak i ako se pojavi i treći i četvrti opozicioni blok, vlast će i dalje koristiti taj narativ da svi iz opozicije rade protiv države i predsednika, kao što su ga koristili i ranije kada je opozicija bila podeljena u šest kolona – kaže Stojanović.

Prema mišljenju marketinškog stručnjaka Igora Avžnera, opozicija suštinski u ovom trenutku jeste razdvojena na dve kolone, ali je ključno pitanje da li ih biračko telo SNS-a tako percipira. On ocenjuje da Naprednoj stranci i njenim satelitima na vlasti odgovara da se na političku scenu gleda kroz prizmu izreke „ko nije sa nama – taj je protiv nas“.

– Na taj način, vladajuća stranka poručuje svojim glasačima da postoji ispravna opcija koja je na vlasti i svi ostali koji nisu na vlasti, a koji su svi isti, i imaju želju da sruše Vučića i da se obogate na račun građana. Kada krenu takve priče, tu nema ni govora o nekakvim državnim funkcijama, već se sve svodi na zaštitu uskostranačkih interesa – smatra Avžner.

On podseća da priča o „lopovima koji su bili na vlasti pre nas i koji su se obogatili na račun naroda“ nije počela sa naprednjacima, već ju je koristila i prethodna vlast, a prema njegovom mišljenju i kada ova vlast bude smenjena, doći će neka nova koja će ponavljati istu priču.

Miting SNS u Majdanpeku

Srpska napredna stranka održaće miting sutra danas (sreda) u 18 časova, u Sportsko-rekreativnom centru „6. avgust“ (Kapetanska bb) u Majdanpeku, na kojem će se obratiti predsednik SNS Aleksandar Vučić. Pre mitinga, predsednik Vučić razgovaraće sa građanima u 16.30 časova u Donjem Milanovcu, u Centru za kulturu (Ulica kralja Petra Prvog bb), a u 17.30 časova posetiće Rudnu Glavu i razgovarati sa meštanima u centru sela, kod crkve. Ova najava stigla je medijima juče iz Službe za informisanje Srpske napredne stranke. U nedelju, 2. septembra, održavaju se lokalni izbori u Majdanpeku, a sem Vučića, i drugi visoki funkcioneri vladajuće koalicije poput lidera SPS Ivice Dačića boravili su u sklopu lokalne kampanje u ovom gradu. Dačić je istakao u obraćanju okupljenim građanima Majdanpeka u nedelju da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, iako bi to mnogi želeli i istakao da je povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova njegova svakodnevna tema. Za 31 odborničko mesto predloženo je 149 kandidata sa sedam izbornih lista. To su Aleksandar Vučić – Zato što volimo Majdanpek, Ivica Dačić i Dragan Marković Palma – SPS-JS, Milan Krkobabić – PUPS – I Majdanpek je Srbija, Dr Marko Radulović – Srpski pokret Dveri, Vlaška stranka Most, Vlaška stranka i Grupa građana Dosta je bilo – Upalimo svetlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari