Narodna skupština Srbije na sastanku sa Vrhovnom Radom Ukrajine: Saosećanje sa prijateljskim ukrajinskim narodom 1Foto: Bojan Cvejić

Zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije Vesna Marković i članica Odbora Dubravka Filipovski održale su danas video sastanak sa članovima Odbora za spoljne poslove i međuparlamentarnu saradnju Vrhovne rade Ukrajine, saopšteno je iz srpskog parlamenta.

Nakon što je predsednik Odbora za spoljne poslove Vrhovne rade Ukrajine Oleksandar Merezko, ukazao na aktuelnu situaciju u njegovoj zemlji, Vesna Marković je izrazila saosećanje sa prijateljskim ukrajinskim narodom i žaljenje zbog velikog broja žrtava i razaranja u Ukrajini, istaknuto je u saopštenju.

Marković je, kako se navodi, izrazila nadu da će se u što skorije vreme zaustaviti sukobi i doći do mirnog i održivog rešenja, i istakla da Srbija podržava međunarodno pravo i teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, kojoj je zahvalila na takvoj podršci Srbiji.

„Republika Srbija je podržala brojne rezolucije, deklaracije, odluke i izjave u UN, OEBS i EU osudivši rusku agresiju na Ukrajinu, kao i kršenje principa međunarodnog prava, a ukrajinskim izbeglicama koje se nalaze u Srbiji biće pružena sva neophodna podrška“, rekla je Marković.

Filipovski je u razgovoru navela da naš narod dobro zna šta znači rat i da smo i mi u novijoj istoriji prošli kroz takvu patnju i izbeglištvo.

Sagovornici su se složili da su Srbija i Ukrajina dve prijateljske zemlje, koje teže istom cilju – članstvu u Evropskoj uniji, i ocenili da se međuparlamentarna saradnja može intenzivirati, kako kroz kontakte poslaničkih grupa prijateljstva, tako i kroz saradnju odbora nadležnih za evropske integracije.

Marković je, kako je istaknuto u saopštenju, ukazala na spremnost narodnih poslanika da svoja iskustva u evropskim integracijama podele sa kolegama iz Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari