Narodna stranka: Ljotićevski stihovi na proslavi Dana pobede nimalo slučajna bruka 1Foto: Logo

Narodna stranka ocenila je danas da je recitovanje stihova Momčila Nastasijevića, koje su u Drugom svetskom ratu koristili pripadnici organizacije Zbor Dimitrija Ljotića, baš na proslavi Dana pobede nad fašizmom nepotrebna i nimalo slučajna bruka koja se nije smela dogoditi.

„Ne može se pod krovom nacionalnog teatra, kao pod iznajmljenom šatrom, prikazivati sve i svašta a da Narodno pozorište nema uvid u kvalitet i sadržaj dela. Ne može se na državnoj televiziji prikazivati sve i svašta a da to pritom ne zadovolji redakcijske kriterijume, kako estetske tako i moralne. Ne mogu se vređati prisutni gosti a još manje žrtve i heroji koji su, baš tu, na tom mestu ginuli u nekoliko juriša na mitraljesko gnezdo na vrhu pozorišta. Ne može se brukati država, srpski antifašizam, negirati spremnost na žrtvu i jugoslovenskih partizana i sovjetskih vojnika“, navela je Narodna stranka u saopštenju.

Ta partija je ocenila da se odabiru pesama za svečanu akademiju moralo pristupiti opreznije i da predsednik Srbije ne mora da poznaje rodoljubivu poeziju, ali da mora da ima nekoga ko to zna.

„Šta je sledeće? Stočni vašar na Starom sajmištu, proslava oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu uz Radecki marš? Još jedna nepotrebna i nimalo slučajna bruka koja se nije smela dogoditi. I opet, gotovo sigurno, bez ičije odgovornosti“, dodaje se.

Narodna stranka je upitala da li je taj slučaj još jedan „dokaz potpune nekompetentnosti i sveopšteg naprednjačkog neznanja“.

„Reč je o stihovima tri pesme Momčila Nastasijevića, koje su koristili i ljotićevci nakon Nastasijevićeve smrti. Te pesme su, pošto je Nastasijević umro 1938. godine, korišćene mimo njegove volje. Koristili su ih zboraši i ljotićevci u svojim koračnicama, propagandnom spotu i žurnalima. Naravno da ne bi trebalo da ispašta mrtav pesnik, ali ovde nije bilo potrebe za Nastasijevićevom lirikom“, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari