Narodna stranka ostaje bez odborničke grupe u Skupštini Beograda: Stefan Jovanović novi šef poslaničkog kluba NS 1foto FoNet Božana Pavlica

Poslanički klub Narodne stranke umesto dvanaest poslanika, koliko je do sada imao, imaće ubuduće osam i njega će, kako je odlučilo Predsedništvo stranke predvoditi Stefan Jovanović, koji je do sada bio zamenik Miroslava Aleksića.

Narodna stranka će, međutim, ostati na svega dva odbornika u Skupštini Beograda, dok će Narodni pokret Srbije Miroslava Aleksića imato odbornički klub i četiri odbornika.

„Imaću čast da predvodim poslaničku grupu Narodne stranke koju čine Siniša Kovačević, Vladimir Gajić, Sanda Rašković Ivić, Branislav Tomaševic, Marina Lipovac Tanasković, Ivana Parlic i prof.dr Vladeta Janković. Narodna stranka nastavlja da bude glas naroda u Narodnoj skupštini i jedan od najaktivnih boraca protiv vladajuće većine“, kaže Stefan Jovanović, novi šef poslaničkog kluba za Danas.

Narodna stranka ostaje bez odborničke grupe u Skupštini Beograda: Stefan Jovanović novi šef poslaničkog kluba NS 2
foto A.K./ATAImages

Pored Miroslava Aleksića, poslanički klub Narodne stranke, napustila su još tri poslanika Đorđe Stanković, Borislav Novaković, koji su bili i potpredsednici Narodne stranke i Slavica Radovanović. To je nedovoljno za formiranje poslaničkog kluba, obzirom da njega može da formira najmanje pet poslanika.

Miroslav Aleksić kaže za Danas da su u toku razgovori oko formiranja novog poslaničkog kluba Narodnog pokreta Srbije i da će sve biti jasno, najkasnije sutra.

Prema nekim spekulacijama Aleksić bi mogao da formira klub sa Milošem Parandilovićem, samostalnim poslanikom i odnedavno predsednikom Pokreta Novo lice Srbije, ali tu informaciju sagovornici Danasa nisu želeli da potvrde.

Spekuliše se i da bi Aleksiću pri formiranju poslaničkog kluba mogla da pomogne Stranka slobode i pravde, i to tako što bi Marija Lukić mogla da se priključi novom, Aleksićevom poslničkom klubu.

„Zaista se nemojte ljutti, ali ne želim da komentarišem takva nagađanja“, odgovorila je Marinika Tepić, šefica poslaničkog kluba oko SSP „Pravac Evropa“ na naše pitanje, ima li istine da Lukićeva prelazi u poslanički klub NP Srbije.

Što se tiče Beograda situacija, nakon najnovijeg cepanja Narodne stranke mnogo je jasnija. Narodna stranka ostaje bez odborničkog kluba i sa samo dva odbornika u Skupštini Beograda. I to su Marina Lipovac Tanasković i Anja Jević. Međutim, Aleksićev pokret imaće četiri odbornika.

„Obrazovaćemo novi odbornički klub i njega će osim mene, činiti Uroš Tešmanović, Saša Damnjanovic i Ivan Nenadović. Marina Lipovac Tanaskovic i Anja Jević ostaju odbornici Narodne stranke“, kaže za Danas Miloš Pavlović, do juče šef odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Beograda.

Komentarišući izjavu Vuka Jeremića da je raskol počeo oko francusko-nemačkog sporazuma i prikupljanja potpisa za referendum, Pavlović kaže da su to izgovori sa ciljem da se nanese šteta Miroslavu Aleksiću i svim članovima koji su napustili Narodnu stranku sa njim.

„Miroslav Aleksić se po pitanju Francusko-nemalkog sporazuma više puta javno izjasnio. Problemi su u stvari počeli kada je Aleksić obnarodovao svoju kandidaturu za predsednika Narodne stranke i kada je Vuk Jeremić sa Predsedništvom stranke počeo da donosi odluke kojima se krši Statut stranke i onemogućava fer i demokratski unutarstranački izborni proces. A sve sa ciljem da Vuk Jeremić sebi obezbedi veći broj delegata za izbornu Skupštinu“, kaže Pavlović za Danas.

Narodna stranka ostaje bez odborničke grupe u Skupštini Beograda: Stefan Jovanović novi šef poslaničkog kluba NS 3
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/MO) (Arhiva)

Marina Lipovac Tanasković, potvrđuje za Danas, da će Narodna stranka ostati bez odborničke grupe u Beogadu.

„Jako mi je žao što je došlo do podele u stranci i samim tim i u odborničkoj i u poslaničkoj grupi. Neko ko se zalaže za zajedništvo u opoziciji, deli sopstvenu stranku što je, u najmanju ruku, žalosno. Do jučerašnjim saboracima želim puno sreće u daljoj borbi“, kaže Lipovac Tanasković za Danas.

Na pitanje da li je tačno, kako tvrdi Aleksić, da Narodna stranka ne shvata da su se u društvu i na političkoj sceni dogodile tektonske promene, sagovornica Danasa kaže da ako je neko shvatio, pa i u privatnom životu doživeo tektonski poremećaj onda je to sigurno ona, od svih poslanika ukupno.

„Setite se samo mog govora iz Skupštine koji je obišao Srbiju. Sramota je da se sve genaralizuje. Ali to je zaista osetljiva tema i ne želim da dajem loše komentare o svojim, do jučerašnjim saborcima“, poručuje Lipovac Tanasković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari