Narodna stranka predlaže Skupštini raspisivanje referenduma o evropskom predlogu za Kosovo 1Miroslav Aleksić Foto: Narodna stranka

Poslanička grupa Narodne stranke podnela je danas zahtev predsedniku Skupštine Srbije Vladimiru Orliću da sazove posebnu sednicu Skupštine sa jednom tačkom dnevnog reda – o donošenju odluke o održavanju obavezujućeg referenduma po pitanju predloženog nemačko-francuskog predloga, izjavio je danas šef te poslaničke grupe Miroslav Aleksić.

On je na konferenciji za novinare rekao da bi pitanje na refendumu trebalo da bude: „Da li podržavate prihvatanje i sprovođenje predloga sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, takozvanog nemačko-francuskog predloga?“.

Aleksić je naveo da će Narodna stranka, ukoliko Orlić odbije da sazove sednicu Skupštine na tu temu, tražiti da se pokrene narodna inicijativa za prikupljanje potpisa za održavanje referenduma.

On je istakao da građani kao nosioci vlasti moraju da budu pitani hoće li se prihvatiti ili odbaciciti predloženi nemačko-francuski predlog.

Aleksić je rekao da je referendum potreban jer Ustavni sud „ćuti“ na to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio sporazum koji de fakto podrazumeva priznavanje nezavisnosti Kosova i omogućava Kosovu da bude član međunarodnih institucija.

Aleksić je rekao da Vučić krši Ustav nad kojim se zakleo i zavet koji je dao nad Miroslavljevim jevanđeljem.

Upitan kako komentariše izjavu ministra Radeta Baste da bi trebalo uvesti sankcije Rusije, Aleksić je rekao da je zanimljivo da koalicioni partneri Srpske napredne stranke već dugo ćute i po pitanju uvođenja sankcija Rusiji i po pitanju nemačko-francuskog predloga.

Aleksić je ocenio da to govori o narušenom poverenju među strankama u vlasti, a koje su u predizbornoj kampanji govorili jedno, a sa da drugo rade.

Naglasio je da se Narodna stranka bori protiv Vučićevog režima i dodao da ta stranka poziva na održavanje vanrednih izbora, ali da se pred te izbore svaka partija jasno izjasni i o nemačko-francuskom planu i o uvođenju sankcija Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari