Narodna stranka prikuplja u Kragujevcu potpise za krivičnu prijavu protiv Ane Brnabić 1Foto: FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljević

U sklopu akcije „Narod protiv Rio Tinta” u nedelju 17. oktobra od 10 do 12 sati na punktu ispred kafane Balkan članovi Gradskog odbora Narodne stranke prikupljaće potpise građana za krivičnu prijavu protiv Ane Brnabić, predsednice Vlade Republike Srbije, Zorane Mihajlović, potpredsednice Vlade Republike Srbije i ministarke rudarstva i energetike i Irene Vujović, ministarke za zaštitiu životne sredine u Vladi Republike Srbije.

Narodna stranka u svojoj prijavi podseća građane da postoji osnovana sumnja da su prijavljene izvršile krivična dela:

Krivično delo Zloupotrebe službenog položaja, Krivično delo primanja mita, Krivično delo zagađenje životne sredine, Krivično delo Oštećenja životne sredine, Krivično delo Povreda prava na informisanje o stanju životne sredine i Krivično delo Udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

Članovi Narodne stranke već duže vreme skreću pažnju javnosti na aktivnosti kompanije Rio Tinto koje namerava da sprovede u okolini Loznice, a vezano za eksploataciju litijuma.

– Javnost Srbije mora da zna da se naša zemlja se nalazi na ivici ekološke katastrofe i da  je neophodno da se razvoj ovog projekt pod hitno obustavi!, poručuju oni.

Srbija je nalazi u veoma mračnom trenutku u kome su SVE institucije naše države – predsednik, premijerka, svi minstri, sva ministarstva, državne agencije, javna preduzeća, mediji pod kontrolom režima, fakulteti i mnoge druge institucije stavljeni u funkciju interesa ove multinacionalne kompanije čiji će projekat, ukoliko se realizuje, od Srbije napraviti pustoš, ističu u NS-u i pozivaju Kragujevčane da u nedelju 17. oktobra kod kafane Balkana daju svoj potpis za ovu krivičnu prijavu.

Po njima odluke i akti koje u vezi sa ovim projektom usvajaju institucije republike Srbije donose se protiv intersa građana Srbije i predstavljaju neustavnu i protivzakonitu osnovu za zločin nad ljudima i prirodom.

To su, pre svega, Postorni plan područja posebne namene za projekat „Jadar” koji je svojom Uredbom usvojila Vlada Republike Srbije, zatim nedavno usvojene izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima ali i predloženi novi Prostorni plan Republike Srbije koji predviđa kopanje litijuma na čak 11 odsto naše teritorije, stoji u saopštenju i pozivu Narodne stranke.

NS iznosi osnovanu sumnju da se u osnovi ovih bezumnih odluka nalazi verovatno najveći slučaj državne korupcije.

– Podnosimo krivičnu prijavu duboko uvereni da najviši predstavnici vlasti, nasuprot Ustavu i zakonima Srbije, donose odluke koje su protivustavne i nezakonite. To rade svesno i sa umišljajem, pod koruptivnim uticajem, u korist interesa strane kompanije, a na štetu svih građana Srbije. Istraga treba da bude proširena i na ostale saučesnike i predstavnike kompanije Rio Tinto, pre svega direktorku Rio Tinta u Srbiji (Rio SAVA) Vesnu Prodanović, zaključuju iz Narodne stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari