Narukvica za praćenje za nasilnike kojima je izrečena zabrana prilaska: Anna Oreg podnela predlog Narodnoj skupštini 1Foto: PSG

Narodna poslanica i potpredsednica Pokreta slobodnih građana Anna Oreg podnela je predlog za dopunu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici kojim se predviđa da se licima kojima je policija već izrekla zabranu prilaska žrtvi nasilja, automatski dodeli elektronska GPS narukvica.

Kako saopštavaju iz PSG, ova narukvica bi informisala MUP, kao i žrtvu nasilja, o tome da se nasilnik približio potencijalnoj žrtvi bliže od određenog mesta koje je naznačeno u rešenju.

“U Srbiji nažalost svedočimo o stalnom rastu porodičnog nasilja koje se završava fatalno po žene, žrtve nasilja. Ove godine su se već dogodila tri ubistva koja su proistekla iz partnerskih odnosa, a prošle godine ih je bilo čak 28. Treba istaći da nasilnici nisu uvek samo partneri, nekada su to drugi članovi porodice, tako da je taj broj verovatno i veći”, rekla je Anna Oreg.

Ona dodaje da su mnogi počinioci ovakvih zločina, upravo one osobe koje već imaju izrečenu meru zabranu prilaska, što je poražavajući podatak, koji zahteva akciju, a slična situacija je i u drugim zemljama Zapadnog Balkana.

“Upravo su nas ovi podaci podstakli da kroz regionalnu saradnju podnesemo ovu inicijativu koja se tiče dopune i izmene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici u svim zemljama Zapadnog Balkana. Pored Srbije danas su ovu inicijativu pokrenute i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji. Elektronsko praćenje nasilnika sa izrečenom merom prilaska žrtvi, pokazao se kao izuzetno efikasan u mnogim zemljmama EU, Francuskoj i Španiji, na primer i ne vidim ni jedan razlog zašto Srbija i zemlje regiona ne bi uradili nešto konkretno kada je u pitanju bezbednost naših žena”, obrazložila je svoju inicijativu je Oreg.

Anna Oreg je za kraj istakla, kako ovo nije politička tema, posebno se obrativši onima koji se smatraju legitimnom većinom u Skupštini Srbije, da ovaj zakon stave na dnevni red, zato što bi sigurnost žena, potencijalnih žrtava nasilja, morala da bude iznad svake politike.

“Pozivam kolege da što pre zavrišmo konstitutivnu sednicu, kako bi mogli da radimo svoj posao a to je da se borimo za interes građana koji su nas birali. Suviše je važnih tema zapostavljeno – u konkretnom slučaju radi se o pitanjima života i smrti. Takođe apelujem na RTS i na ostale medije sa nacionalnom pokrivenošću da posvete pažnju ovoj inicijativi i time podstaknu interes građana za ovu važnu regionalnu inicijativu, te da na taj način pokažu da su im profesija, zanat i javni interes važniji od bilo kakve političke opredeljenosti”, zaključila je Oreg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari