Naslovna strana "Ilustrovane politike" na zasedanju Evropskog parlamenta 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Poslanici Evropskog parlamenta danas su na plenarnoj raspravi o izveštaju o napretku Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji pozdravili napredak u ekonomiji, ali su izrazili zabrinutost zbog stanja u oblasti slobode govora i medija.

Izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister rekao je da se nada da će u decembru biti otvorena bar tri poglavlja u pregovorima i pozvao Prištinu da odustane od povećanja taksi od 100 jer se tom odlukom krši CEFTA i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Kosova, prenela je TV N1.

Mekalister je pohvalio ekonomske reforme, za koje rekao da su impresivne Prema njegovim rečima, tri su ključne stvari za Srbiju – vladavina prava jer je napredak u poglavljima 23 i 24 ključan za napredak ka EU, zatim nezavisnost pravosuđa mora da bude potvrđena u praksi, a velika prepreka za ceo Balkan je borba protiv korupcije.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je, govoreći o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, rekao da obe strane moraju da nastave dijalog. Nema alternative. Niko ne može u EU ako ne reši bilateralne probleme. Za Srbiju znači da mora da dođe do pravno-obavezujućeg sporazuma sa Prištinom, pre nego što uđe u Uniju, rekao je Han.

„Ne mogu da budem previše optimistična o stanju u Srbiji“, rekla je poslanica Tanja Fajon i istakla da postoji veliki raskorak između dokumenata EU o Srbiji i stvarnosti u toj zemlji, preneo je portla EWB. Ona je zatim pokazala naslovnu stranu nedavnog broja „Ilustrovane politike“, na kojoj su kritički mediji označeni kao psi koji su pušteni.

„EU neće biti potpuna bez Srbije, ali treba nam Srbija iz koje ne stižu vesti o prebijanju članova opozicije i nacionalističkim igrama“, rekla je Tanja Fajon, koja se obratila u ime grupe Socijalista i demokrata.

Glasanje o izveštaju zakazano je za sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.