Nastavak rada parlamenta u ponedeljak 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Poslanici Skupštine Srbije završili su večeras načelnu raspravu o 21 tački dnevnog
reda, uglavnom o predlozima zakona o potvrđivanju međunarodnih ugovora i sporazuma i sednica će biti nastavljena u ponedeljak u 11 sati kada će se glasati.

Deo opozicije bojkotvao je sednicu parlamenta zbog načina zakazivanja.

Posle sastanka opozicije, kome nisu prisustvovali predstavnici Srpske radikalne stranke, Liberalno demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine, u plenum su se vratili i poslanici Demokratske stranke i Nove stranke. Poslanici Liberalno demokratske stranke odlučili su da ne prisustvuju sednici.

Ministar odbrane Zoran Đorđević obrazlagao je četiri zakona iz oblasti odbrane i pozvao poslanike da glasaju za sporazum Srbije i Belorusije o vojno-tehničkoj saradnji, sporazum sa Slovačkom o saradnji u oblasti odbrane, sporazum sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom, Crnom Gorom i Slovenijom o osnivanju balkanskih vojno-medicinskih snaga i sporazum sa UN o doprinosu Srbije u resursima za učešće u misiji MINUSCA.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić obrazložio je devet predloga zakona, među kojima su zakon o statusu Međunarodne komisije za nestala lica i ocenio da će ta komisija pomoći u otkrivanju sudbina Srba, ali drugih građana Srbije koji se vode kao nestala lica.

Dačić je govorio i o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i privatnih pasoša nekim zemljama, ali i obrazlagao zakone koji se odnosi na nadoknade i zapošljavanje članova porodica predstavnika u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin obrazložio je sporazum sa Českom o očuvanju ratnih grobova i memorijala i istakao da je Srbija počela razgovore sa većinom zemlja kako bi očuvala grobove predaka.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obrazložio je sporazume Srbije s Rusijom o drumskom saobraćaju, sa administrativnom oblasti Hong Kongom i Hrvatskom o vazdušnom saobraćaju i odluku o nacionalnom programu javne železničke infrastrukture.

Ministar omladine Vanja Udovičić predstavio je sporazum o osnivanju Regionalne kancelarije za mlade, koji je potpisan u Parizu 2016. godine, napominjući da se taj sporazum nadovezuje na ciljeve iz Berlinskog procesa.

O predlozima zakona govorili su uglavnom poslanici vladajuće koalicije, kao i pojedini poslanici Srpske radikalne stranke koji su učestvovali na sednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari