Natan Albahari: Napredak ka Uniji je zapravo zaustavljen  1Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Komentarišući poruku komesara EU Olivera Varhejia  o mogućnosti „ubrzanja“ procesa pridruživanja Srbije, Natan Albahari, internacionalni sekretar Pokreta slobodnih građana, konstatuje za Danas:“ Ovo je pre svega jos jedna standardna protokolarna izjava, koja je u potpunoj suprotnosti sa realnom situacijom.

 Radujemo se što je Evropska komisija spremna za ubrzan rad na prijemu Srbije u EU, uz novu metodologiju koju pozdravljamo. Međutim, Srbija prošle godine nije otvorila ni jedno novo poglavlje u pristupnim pregovorima sa EU, a po svemu sudeći neće ni ove, od 18 otvorenih poglavlja ni jedno nije trajno zatvoreno”.

-Tempo pregovora zavisi pre svega od vlasti u Srbiji i njihove posvećenosti reformama i evropskim vrednostima. Takođe, usvojena rezolucija Evropskog parlamenta i izveštaj EK jasno govore o ogromnim problemima u kojima se nalazi Srbija, pre svega u oblastima pravosuđa, građanskih sloboda i slobode medija. Bez tih ključnih oblasti, napredak ka EU je praktično zaustavljen, i ne može biti nastavljen pre nego što se situacija značajno popravi, smatra Albahari.

Kako je preneo RTS, Oliver Varheji je prilikom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu rekao da je Evropska komisija spremna da radi na ubrzanju evropskog puta Srbije. On je, takođe,  pohvalio srpske vlasti za „odlične rezultate u kampanji vakcinacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari