„Ne slavimo zločine već kraj rata i očuvanje cjelovitosti države“: Vesna Pusić, bivša ministarka spoljnih poslova Hrvatske, za Danas, na godišnjicu Oluje

Ostavite komentar


  1. Licemerno opravdavanje i minimalizovanje hrvatskih zlocina i ustastva i naravano, neizostavno kompleksasko „dokazivanje“ da su Hrvati „bolji“ od Srba jer ako i ima neceg negativnog u ponasanju Hrvatske i Hrvata i u hrvatskoj politici to je po mislenju Pusicke sve „manje izrazeno“ nego u Srbiji.

  2. Eto, Hrvati nisu hteli „republiku srpsku“ na svojoj teritoriji i onda su proterali 200.000 Srba, ubili nekoliko hiljada Srba, porusili im kuce i imanja tako da se prognani nikada ne vrate. Jer kako bi Hrvatska u EU sa „remetilackom republikom srpskom“. Istovremeno, Srbiji se namece „republika albanska“ na svojoj teritoriji i prihvatanje „republike albanske“ se postavlja kao uslov za prikljucenje EU. Hrvatska koja na svojoj teritoriji nece „republiku srpsku“ potrcala je da prizna „republiku albansku“ na teritoriji Srbije – to je samo kap od mora licemerja koji je pokazala Vesna Pusic u ovom intervjuu.

  3. Slavite kraj najgoreg genocida i progona jednog naroda na nekoj jasno definisanoj teritoriji u XX veku, slavite patolosku politiku trecine ubijenih, trecine nasilno preobracenih u katolike i trecine proteranih. Svaka cast na Evropskim vrednostima i demokratiji.

  4. Dakle ovo je ta “partizanska”, europska, gradjanska Hrvatska…
    Hvala za ovaj intervju. Samo mi smo stare cekalice, cisto da se zna.
    Da skratim, hrvatska je neprijateljska drzava, levo od nas,koja je proterala, pobila, pokatolicila preko milion srba i nimalo se ne kaje i ne stidi.
    Znamo

  5. Gospodja Vesna je sve lepo objasnila i ja poznavalac tih vremena se potpuno slazem sa njom.

  6. Uvek ce i biti prepreka. Ali nije ni jedina, sami ste napravili poprilicno veliki spisak. Pocinje oko 30ih proslog veka.

  7. О, да, славите управо злочине, а кроз историју сте их починили безброј.

  8. Усташе остају усташе.Никад не заборавити геноцид над Србима.

  9. Veoma dobar članak, zbog kojeg će „Danas“ ponovo pretrpeti kritike i vređanja! I ponoviću po ko zna koji put 》S. Milošević i F. Tuđman su 1992.godine sklopili sporazum na tajnim sastancima u Karađorđevu: Da se podeli BiH između Srbije i Hrvatske (Velika Srbija i Velika Hrvatska), kao i da, kada „dođe vreme“, Hrvatska izvede vojnu akciju proterivanja Srba sa teritorije Hrvatske! Prvi deo dogovora je „pao u vodu“ zbog intervencije međunarodne zajednice, a drugi deo je Hrvatska i uradila pod nazivom „Oluja“ 1995.godine. Plan je bio da se izbegli Srbi nasele na Kosovu, što se na kraju izjalovilo, pošto isti to nisu hteli (zato izbegli nisu puštani u BGD, nego usmeravani prema Nišu, tj. jugu). U Hrvatskoj je ovaj dogovor dva predsednika sada već, očito, „javna tajna“, a u Srbiji…

  10. SVE JE UPRAVO KAKO JE REKLA.
    A istorijske činjenice o tome ko je započeo rat, o tzv „balvan revoluciji“ u Hrvatskoj i BiH trebaju biti dostupne mladim generacijama da ne donose pogrešne zaključke.
    Setiti se i kako se vlaško stanovništvo ( kasnije ih je SPC proglasila Srbima) doselilo u Hrvatsku i Bosansku krajinu i zašto se nakon isteka ugovora sa Austrijom nisu vratili kako je bilo dogovoreno, jer da su bili pošteni, izbegle bi se mnoge kolektivne i lične tragedije.
    UVEK; ali UVEK tražiti uzrok. I proveravati podatke i autore iz više različitih izvora. I na kraju zaista je tačno da je „oteto prokleto“

  11. Oblik državne teritorije Hrvatske je veoma čudan …. ne znam neku zemlju u svetu koja ima nešto slično.

  12. Proslo je 27 godina od kraja rata 1995 i 31 od pocetkasukoba, ali obelezavanja Oluje i sikaniranje… Srba a i Srbije se ne razlikuje mnogo od perioda 1991-1995. Samo pogledajte Vremeplov HTV svakog dana i bice vam jasno, da huskacka propaganda protiv Srba i Srbije je i dalje u jeku ko 90 tih .

  13. Kad se radi o opravdavanju hrvatskih zločina onda su tobožni levičari u Hrvatskoj na istim pozicijama kao i desnica, samo nešto malo umiveniji. O nekvom pijetetu prema žrtvama Oluje ni govora. Distanciranje od ustaškog genocidnog nasleđa samo uslovno uz veštačke paralele sa četnicima. A da je kojim slučajem situacija u vezi zločina i stepena kolaboracije ista kod ustaša i četnika, Pavelićeve slike bi visile u svakoj učionici u Hrvatskoj kao nekad Titove.

  14. A i u Jasenovcu…jeste bilo nešto malo zločina, ali je dragim gostima Jasenovca boravak uglavnom bio super lep i prijatan. Što znamo iz poruka koje su ostavili na recepciji u „knjizi utisaka“ prilikom odjave.

    Uostalom, da je Jasenovac bio baš toliko loš, ne bi se za boravak tamo javilo toliko mnogo građana da je ustaška služba morala da zavodi red…

  15. Vesna Pusić: „Ne slavimo zločine već kraj rata i očuvanje cjelovitosti države“

    Otprilike kao Tuđman kad je rekao da Hrvati ne slave NDH zbog zločina ustaša i milion pobijenih ne-Hrvata, nego zbog povijesne težnje Hrvata da imaju državu a nemaju Srbe.

  16. Ne znam šta mi je ogavnije u ovom tekstu. Ali najogavnija je ideja Danas-a da na godišnjicu „Oluje“ uradi intervju sa bivšom ministarkom Hrvatske. Kako vam nije palo na pamet da uradite intervju sa nekim od prognanih Srba? Oluja je samo zavšni čin genocida koji je počeo 1941. Celokupna hrvatska državnost se temelji na genocidu nad Srbima. Sramota je što ni u današnjoj Srbiji nema rezolucije o genocidu nad Srbima u Hrvatksoj.

  17. Još jedan promašaj Danasa. Kome je ovo namenjeno i kome je potreban ovaj intervju. (prvi promašaj je vest o bolnici Abazovićevog brata i partnerke A. Brnabić).

  18. Neka mi neko od zapjenjenih Srba objasni koliko je Hrvata istjerano 91. Koliko je spaljenih kuća bilo do Oluje. I napokon, neka mi objasni ko je tokom Oluje pobio 461 hrvatskog vojnika.

  19. Slavite zaokruzivanje ustaskog plana o trecini ubijenih, trecini proteranih i trecini prekrstenih odnosno hrvatizovanih. Mogu Hrvati, njihovi nemacki sponzori i simpatizerke iz Srbije to sto je uradjeno da motaju u raznu sarenu ambalazu ali to je sustina.

  20. @Del Ponte

    Ma koliko da je Hrvata proterano, spaljeno kuca i ubijeno hrvatskih vojnika, visestruko je manje nego sto su Hrvati pobili i proterali Srba. izigravajte i ti i Pusicka moralne gromade tamo gde vas ne poznaju.

  21. Sumnjam da bi neki bosnjacki medij na dan godisnjice Srebrenice objavio intervju sa Vulinom u kome bi on „objasnio“ sta se to stvarno desilo u Srebrenici, kako kod Srba mozda ima neceg sto nije bas sjajno ali ni blizu kao kod Bosnjaka i svu krivicu za sve prebacio na Bosnjake i jos da sve to sponzorise neki ruski fond. Ali u Srbiji sve moze.

  22. Zašto u Srbiji ratovi 90-tih (kako ih vi zovete) počinju 4. 8. 95.? Priča ide ovako, jednog lijepog ljetnog jutra navališe horde zla na goloruk i miroljubiv srpski narod. Onda se preskoče te zadnje 4 god. pa se samo skoči do Jasenovca. Srpski narod gotovo unisono nije htio da živi u suverenoj Hrvatskoj. Htjeli su amputirati ogromne dijelove Hrvatske i priključit ih Srbiji (navodno Jugoslaviji). Nisu, uspjeli, izgubili rat, i to je to. Idemo dalje, čemu kuknjava?

  23. Gdja. Pusic je potpuno u pravu. Sve sto je rekla ima smisla i za dobrobit je Srba i Hrvata, koji su toliko slicni da ih mozda samo rzadvajaju crkve i samo ime.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.