Ne zaslužujete da ikada više budete gradonačelnik: Ujedinjeni protiv nasilja - Nada za Kragujevac Nikoli Dašiću povodom Tribine ProGlasa 1Foto: Z. S. M.

 

Ni dva dana posle Tribine ProGlasa strasti se u Kragujevcu još uvek nisu smirile.

Prvo je juče reagovao doskorašnji gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, sada predsednik Privremenog organa grada, nazvavši presinoćni skup „lavinom manipulacija i neistina” koji, po njemu „sve više postaje uobičajeni stil ponašanja Đilasovih opozicionih aktivista samoproglašenih moralnih čistunaca”.

Na njegovo reagovanje u javnosti i medjima odgovorili su večeras članovi opozicione koalicije Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac.

Ko se to uplašio slobode?, pitaju se oni u svom saopštenju na Dašićevo reagovanje.

Po njihovim rečima, posle veličanstvene tribine grupe intelektualaca okupljenih oko inicijative ProGlas održane u Kragujevcu 29. novembra kod Krsta, pred više hiljada Kragujevčana reagovala je Srpska napredna stranka i njen poverenik Nikola Dašić.

– Kao po običaju, bilo je tu svega i svačega, i lažne elite i miliona, neizostavnog Đilasa, te albanskih terorista i robova. Odlazeći gradonačelnik, predsednik Privremenog organa i savetnik guvernerke Narodne Banke Srbije koji iz budžeta prima tri (3) ne male plate, samo zato što je član stranke, drznuo se da blati nezavisne intelektualce kao što su sudija Miša Majić, bivša rektorka Beogradskog Univerziteta Ivanka Popović, uvažena profesorka Tamara Džamonja Ignjatović, ističu iz ove kragujevačke opozicione koalicije.

Ujedno lista Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac osuđuje ovo sramotno saopštenje Srpske napredne stranke u Kragujevcu, ali razume strah koji u redove naprednjaka unosi ProGlas.

– Iako inicijativa ne promoviše bilo koju političku opciju, ona utiče na to da se građani oslobode i da u velikoj većini iskoriste svoje izborno pravo i to se već dešava, a ako se desi u punom kapacitetu, režim Srpske napredne stranke će postati ružna prošlost i za građane Kragujevca i Srbije, podsećaju oni.

Kandidat za gradonačelnika koji ponižava svoje sugrađane nazivajući ih raznim imenima, koji, umesto da bude sa štrajkačima Zastava oružja, organizuje ekskurzije za svoje drugare do Narodne banke Srbije – Ne zaslužuje da više ikad bude gradonačelnik, zaključuju iz koalicije Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac.

Da podsetimo, u sredu, 29. novembra u pešačkoj zoni „kod Krsta” u Kragujevcu održana je sedma tribina ProGlasa i prva na otvorenom pod nazivom „Podrži i potpiši ProGlas”.

Na tribini koja je okupila više hiljada građana a čiji je moderator bio novinar Željko Bodrožić govorili su: dr Ivanka Popović, profesorka Univerziteta u Beogradu, dr Tamara Džamonja Ignjatović, profesorka Univerziteta u Beogradu, Miodrag Majić, sudija i pisac i Savo Manojlović, pravnik.

Koaliciju Ujedinjeni protiv nasilja – nada za Kragujevac na lokalnom nivou čine gradski odbori sedam opozicionih stranaka: Stranka slobode i pravde, Zajedno za Šumadiju, Narodnog pokreta Srbije, Demokratske stranke, Nove demokratske stranke Srbije, Pokreta obnove kraljevine Srbije i Pokret slobodnih građana.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari