Ned Prajs: Blinken optimista po pitanju odnosa SAD i Srbije 1Foto: Printscreen/Youtube/ PBS NewsHour

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je da je državni sekretar SAD Entoni Blinken veliki optimista po pitanju odnosa Srbije i SAD, i da se taj optimizam odražava u njegovoj čestitki koju je uputio povodom Dana državnosti Srbije.

„Sekretar Blinken je, u suštini, optimista. Morate da budete optimisti ako želite da se bavite diplomatijom. Mislim da je to ono što motiviše mnoge od nas znajući da kroz angažman SAD, kroz američko liderstvo na svetskoj sceni, imamo priliku da promenimo svet na bolje, da ostavimo svet malo sigurnijim, stabilnijim, prosperitetnijim i ispunjenijim ekonomskim prilikama za ljude u ovoj zemlji, ali i za ljude širom sveta. Mislim da vidite da se taj optimizam odražava u izjavi koju je danas izdao“, rekao je Prajs za Pavlović tudej.

Blinken je rekao da SAD „cene strateško partnerstvo sa Srbijom“, a na pitanje Pavlović tudej šta to konkretno znači, Prajs je odgovorio da državni sekretar odnos SAD sa Srbijom smatra „strateškim partnerstvom zbog njegove višestruke prirode“.

„Imamo dugogodišnje odnose sa Srbijom. Decenijama smo uz Srbiju, stali smo uz nju kao partner u suočavanju sa raznim izazovima“, naveo je Prajs, govoreći o širokom spektru pitanja, od bezbednosti preko politike do ekonomije i veza američkog naroda.

„Kao što znate, sekretar je lično uložen u mnoga od ovih pitanja u regionu. Tenzije između Kosova i Srbije su nešto što ima punu pažnju“, dodao je Prajs.

Blinken je 1. februara razgovarao telefonom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a prema Prajsovim rečima, američki sekretar je zahvalio šefu srpske države „na konstruktivnom angažmanu koji smo videli od predsednika i njegovog tima u kontekstu dijaloga sa EU na pronalaženju izlaza iz ovih tenzija“.

Komentarišući Blinkenova predviđanja da srpski narod i ceo region čekaju ogromne nagrade kada predsednik Srbije i kosovski premijer naprave „teške kompromise“, Prajs je precizirao koje nagrade Blinken ima na umu.

Kako je rekao Prajs, Blinken je dosledno sa zamenikom pomoćnika sekretara Gabrijelom Eskobarom, koji nadgleda američku politiku prema Zapadnom Balkanu, podvlačio mogućnosti koje bi mogle doći sa rešenjem za neka od ovih veoma složenih i trnovitih pitanja.

Prema njegovim rečima, postoje prilike da ljudi Srbije i Kosova učine širi region Zapadnog Balkana malo stabilniji, malo bezbedniji, gradeći u nekim slučajevima, bukvalno, puteve i mostove među zajednicama u regionu.

„To je ono što želimo da uradimo u ovom slučaju. To je ono što zaista želimo da uradimo sa našom diplomatijom širom regiona – da negujemo više međusobne povezanosti i da kroz ovo međusobno povezivanje, gradimo razumevanje, partnerstvo, bezbednost, stabilnost i prosperitet“, rekao je Prajs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari