Nedeljkov o Stamatovićevoj izjavi: Preseljenje birača bi u normalnim zemljama bilo sankcionisano 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Programski direktor Crte Raša Nedeljkov rekao je da bi birački spiskovi trebalo da budu objavljeni u još transparentnijem formatu. „Kako bismo mogli da otklonimo sumnje ili da potvrdimo da neko maliciozno premešta birače onako kako im odogovara kako bi pobeđivali pre svega na lokalnim ali i na pokrajinskim izborima“, kaže Nedeljkov

Komentarišući izjavu predsednik opštine Čajetina Milana Stamatovića, Nedeljkov kaže za N1 da je preseljenje birača nešto što je, kako kaže, zakonom dozvoljeno, Nedeljkov smatra da je to jedan pokušaj normalizacije raznih krivičnih dela, različitih prekršaja i okolnosti koje bi u normalnim demokratskim državama u kojima vladaju zakoni tako nešto bilo automatski sankcionisano.

„Umesto da se institucije oglašavaju povodom raznih krivičnih dela u izbornom procesu, mi upravo imamo sasvim nešto suprotno, to je s jedne strane jedno kontinuirano i hronično negiranje postojanja tog problema od strane najviših državnih činovnika, a onda i od strane njihovih pomagača“, rekao je Nedeljkov u emisiji „Dan uživo.

Prema njegovim rečima, njima „nije bitno šta piše u zakonu“, dok god neka institucija te zakone ne sprovodi, odnosno dok nema institucija koje kažnjavaju one državne činovnike koji ne rade svoj posao i ne sprovode zakon.

„Ako ova bolest koja nas je zadesila sa biračkim spiskom ne bude rešena, izbori u Srbiji ne postoje, mi u ovom trenutku praktično nemamo izborni spisak“, ocenio je Nedeljkov.

Na pitanje šta to znači da nemamo izborni spisak, programski direktor Crte je objasnio da niko ne zna više šta se od podataka nalazi u trenutnoj bazi podataka.

„Ono što smo mi dokumentovali kao organizacija Crta, ono što smo dobijali od ljudi iz sistema, ono što su nam građani javljali su sve primeri koji govore o tome da nešto ozbiljno nije u redu i da mi praktično ne znamo suštinski šta se pre 17. decembra dešavalo u vezi sa biračkim spsikom“, ukazao je Nedeljkov.

Na pitanje šta znači izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će „zamoliti“ Vladu da otvori birački spisak opoziciji, Nedeljkov smatra da do sada nije postojao nijedna gest kojim se pokazuje da je država Republike Srbije spremna da oformi ekspertsku međunarodnu grupu, radno telo, komisiju koja bi zaista utvrdila šta se događa sa biračkim spsikom i kako bi izradila mera na osnovu kojih bi trebalo u budućnosti osigurati integritet biračkog spsika.

„Promene koje mi beležimo su abnormalne, odnosno beležimo stavari koje upućuju na zaključak da i nakon 17. decembra migracije birača nisu stale. Zato je veoma važno da za početak Minstarstvo uprave i lokalne samopurave objavi birački spisak, jer i ptica na grani zna da se on nalazi u rukama partijskih aktivista stranke na valsti“, rekao je sagovornik N1.

Prema njegovim rečima u ovom trenutku javni interes preteže nad zaštitom podataka o ličnosti.

„To znači da objavljivanje biračkog spiska u još transparentnijem formatu nego što je u ovom trenutku dostupan na sajtu Ministarstva državne uprave. Mi sada već moramo da znamo imena birača po adresama kako bismo mogli da otklonimo sumnje ili da ih potvrdimo da neko maliciozno premešta birače onako kako im odgovara, kako bi pobeđivali pre svega na lokalnim i na pokrajinskim izborima“, zaključio je Nedeljkov

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari