Nedeljkov: Vanredni izbori će biti raspisani samo ukoliko to bude odgovaralo SNS 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost Raša Nedeljkov izjavio je danas da predstavnici vlasti zamenjuju teze optužujući opoziciju da pokušava da spreči povećanje penzija ili da majke dobiju novčanu pomoć za decu.

Nedeljkov je agenciji Beta kazao da današnja dešavanja u Skupštini Srbije predstavljaju „sliku i priliku“ stanja srpskog parlamentarizma koji je, kako je rekao, odavno metastazirao.

Po njegovim rečima, vlast će nastaviti s medijskim spinovima i ignorisati postojanje bilo kakvih problema u društvu.

„Naš parlament je već duže vreme lišen argumentovane i civilne debate koja bi dovela do političkih rešenja i otuda ne čudi što vlast zamenjuje teze optužujući opoziciju da pokušava da spreči povećanje penzija ili da majke dobiju novčanu pomoć za decu. Čak je, na protivzakonit način, ugušen i Anketni odbor čiji je trebalo da bude smanjenje nasilja u društvu“, rekao je on.

Komentarišući odluku opozicije da blokira rad Skupštine Srbije sve dok vlast ne raspiše vanredne parlamentarne i beogradske izbore, Nedeljkov je kazao da će vanredni izbori biti raspisani samo ukoliko to bude odgovaralo partiji na vlasti.

„Vlast guši svaku priliku da se razgovara o problemima u društvu i državi. Vanredni izbori će biti raspisani samo ukoliko to bude odgovaralo partiji na vlasti, bez obzira na zahteve opozicionih stranaka. To svakako ne umanjuje pravo opoziciji da mobiliše građane koji žele da brane demokratiju u Srbiji i da nametnu pitanje rastućeg nasilja koje generiše država“, ocenio je Nedeljkov.

Na pitanje Bete da li je i kojoj meri opravdana odluka opozicije da blokira rad parlamenta, Nedeljkov je kazao da su mehanizmi koji su ostavljeni opoziciji da se bori za svoje politike svedeni na tu vrstu protesta.


„To govori da imamo institucionalni crveni alarm. Institucije parlamenta su podređene partijskim interesima. Politička struja koja ima značajnu većinu u parlamentu svoju moć koristi tako da institucija parlamenta više nije mesto gde se rešavaju društveni problemi i sukobi već gde se ti sukobi kreiraju“, zaključio je Nedeljkov.

Predstavnici opozicije koja organizuje proteste „Srbija protiv nasilja“ danas su zatražili održavanje vanrednih beogradskih i parlamentarnih izbora do kraja ove godine i saopštili da će blokirati rad Skupštine Srbije do raspisivanja parlamenta.

Njihovu odluku je podržao i Srpski pokret „Dveri“.

Opozicioni poslanici su tokom prepodnevnog zasedanja, dok je rebalans budžeta obrazlagala premijerka Ana Brnabić, skandirali „Lopovi, lopovi“, „Zabela, Zabela“, „Napolje, napolje“…

Predsednik Skupštine Slobodan Orlić je u više navrata opozicione poslanike nazivao pogrdnim imenima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari