Kraj sednice Skupštine koju je opozicija blokirala, sutra nastavak 1Foto: Print screen RTS2

Završeno je današnje zasedanje Skupština Srrbije, na kojoj je opozicija  opstruisala rad prilikom rasprave o rebalansu budžeta.  Poslanici opozicije ustali su sa svojih mesta, i uz zvižduke i vikanje počeli najavljenu blokadu.

Tok sednice izgledao je ovako:

Vladimir Orlić, predsednik parlamenta, ponavlja da opozicija ne da penzuionerima da dobiju povećanje penzija, ni majkama da dobiju novac za svoju decu.

Inače, ovu rečenicu Orlić je ponovio nekoliko desetina puta tokom sednice.

Poslanici desne opozicije drže plakate – Kosovo je Srbija, dok je proevropski deo zauzima prostor ispred govornice.

Kraj sednice Skupštine koju je opozicija blokirala, sutra nastavak 2
Foto: print screen RTS 2

Takođe, opozicija drži plakate – Odgovornost Gašića; Odgovornost Vulina; Ispunite zahteve, Smena REM-a, Stop rijalitiju, kao i – Smena rukovodstva RTS

Uprkos zvižducima poslanika opozciije, premijerka Ana Brnabić govori o prvoj tački dnevnog reda – rebalansu budžeta.

Zabela, Zabela, napolje, napolje

Deo opozicije uzvikuje: „Zabela, Zabela, napolje, napolje“.

Poslanici vladajuće SNS ponašaju se kao da se blokada ne događa.

Skupštinsko obezbeđenje isprečilo se između poslanika opozicije i štiti članove vlade i premijerku, prisutne na sednici parlamenta.

Premijerka viče i poziva opozicju da bude glasnija, ali dodaje da će vlast biti jača i da će jače da se bori za bolju i uspešniju Srbiju.

Orlić ponavlja „po stoti put“ da opozicija sprečava da penzineri dobiju povećanje penzija, a majke dodatak za decu

Prisutni članovi vlade tapšu premijerki na ove reči.

Nakon što je premijerka završila svoje izlaganje, Orlić je rekao da je ovo bruka i sramota šta se dešava u Skupštini i da nikad to nije viđeno. On poimence proziva poslanike opozicije šta rade.

„Svi vi koji duvate u pištaljke i Srđan Milivojević su protiv toga da penzioneri dobiju povećanje penzije. Marinika Tepić udara u klupu. Lazoviću jer vam drago što nema povećanja penzija. Jel se tako ponaša narodni poslanik“, priča Orlić.

Kraj sednice Skupštine koju je opozicija blokirala, sutra nastavak 3
Foto: Print screen RTS „

Poslanici DS i Zajedno ometaju samostalnog poslanika Jahju Fehratovića da govori.

– Ovo što sada radite Jovanoviću i Novakovića je fizičko nasilje, siledžije najobičnije, ko ste vi da gurate ili tučete druge poslanike, Zelenoviću – optužio je Orlić opoziciju za fizičko nasilje, dok kamere RTS drže kadar na članovima Vllade a ne na dešavanjima un unutar sale.

Tako da javnost ne može svedoči o tome šta se zaista događa već samo da čuje interpretaciju predsednika Skupštine.

Stigla vest u Skupštinu da je Srbija pobedila Litvaniju

U sred blokade stigla je vest o pobedi košarke repzentacije Srbije nad Litvanija na Svetskom prvenstvu, u Manili, što su članovi Vlade pozdravili aplauzom, nakon koej je Orlić odmah nastavio da vređa opoziciju pitajući da li zvižde reprezentaciji.

Nekada opozicionar sada ljubitelj lika i dela Aleksandra Vučića, Dejan Bulatović, poziva vlast da podigne cenzus na pet odsto i da više neće imati oakvih problema. Dok on govori poslanici opoziicje su se okupili oko njega i zvižde mu u lice i papirima pokušavaju da sakriju njegovo lice od kamera.

Kraj sednice Skupštine koju je opozicija blokirala, sutra nastavak 4
Foto: Print screen RTS 2

Zanimljivo je da predsedavajući, iako sve vreme tvrdi da je opozicija nasilna, nije izrekao nijednu opomenu poslanicima opozicije.

Iako su se poslanici opozicije prijavili da govore na sednici i iako su podneli amandmane na predloge zakona, poslanici odbijaju da uzmu reč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari