Nehamer priredio svečani doček za Vučića i Orbana 1Foto: Printscreen/Kosovo online

Austrijski kancelar Karl Nehamer dočekao je danas, ispred zgrade Vlade Austrije, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana, koji borave u poseti Beču kako bi nastavili razgovore o zajedničkoj borbi protiv ilegalnih migracija.

Nakon dočeka, uslediće trilateralni sastanak zvaničnika, a nakon toga i zajednička pres konferencija Nehamera, Orbana i Vučića.

Planirano je potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Austrije, Mađarske i Srbije o jačanju trilateralne saradnje u oblasti efikasne borbe protiv ilegalnih migracija.

Ovo je treći sastanak zvaničnika tri zemlje o ilegalnim migracijama na balkanskoj ruti, a prvi u glavnom gradu Austrije, nakon dva prošlogodišnja susreta u Budimpešti i Beogradu. Pored trojice lidera, razgovorima prisustvuju i ministri unutrašnjih i spoljnih poslova.

Kako je uoči sastanka saopšteno iz kabineta austrijskog kancelara, cilj ovog samita je da se dodatno osnaži osovina u borbi protiv ilegalne migracije i ojačaju zajedničke mere efektivne zaštite granica.

Najvažniji rezultat prethodnih sastanaka bio je pristanak Srbije da ukine bezvizni režim za građane pojedinih zemalja kao što su Indija ili Tunis, iz kojih je prošle godine registrovan ogroman rast broja podnosioca molbi za azil u Austriji.

„Rezultati proteklih sastanaka govore sami za sebe. Povukli smo „kočnicu za azil“ i to moramo i dalje činiti“, naglasio je Nehamer uoči sastanka.

On je ponovio zahtev za reformu sistema azila EU, kako bi se uklonili svi podsticaji za ilegalnu migraciju, odbacujući kritike na račun saradnje Austrije, Mađarske i Srbije, uz poruku da oni koji štite svoje granice moraju biti podržani.

Predsednik Vučić je u više navrata, kao i na prethodnim susretima sa liderima Austrije i Mađarske, isticao da Srbija ne želi da bude „hot-spot“, niti parking za migrante, zbog čega će uvek poštovati međunarodno pravo i tešku situaciju u kojoj se ti ljudi nalaze, ali će čuvati svoju zemlju.

Na prvom sastanku u Budimpešti prošle godine, lideri su konstatovali da su sve tri zemlje jednako pogođene problemom migracija i da se krijumčarima može stati na put samo intenzivnom saradnjom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari