Neizvesno da li će Haradinaj imati većinu 1Arhivska fotografija: EPA / Valdrin Xhemaj

Nije izvesno da li će iz šestog pokušaja koalicija PAN Ramuša Haradinaja obezbediti većinu potrebnu za konstituisanje kosovskog parlamenta i izbor predsednika skupštine.

Haradinaj treba da odluči o ponudi lidera Alijanse za novo Kosovo Bedžeta Pacolija da se napravi sveobuhvatna vlada, pišu beogradski mediji.

Kandidat za predsednika kosovske skupštine je predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji, koji je i u prošlom mandatu obavljao tu dužnost. Izborom predsednika skupštine i nekoliko potpredsednika, biće konstituisan novi saziv parlamenta, nakon čega sledi formiranje nove kosovske vlade.

Za konstituisanje skupštuine u Prištini naophodno je da neka politička opcija obezbedi podršku 51. polanika. U dosadašnjih pet pokušaja to nije pošlo za rukom Haradinaju, predvodniku takozvane ratne koalicije.

U opticaju je mogućnost da Haradinaja podrže poslanici Alijanse za novo Kosovo Bedžeta Pacolija, čime bi se obezbedila neophopdna većina. No, uoči sednice kosovskog parlamenta nema potvrde da je načinjen sporazum Haradinaj – Pacoli.

Ratna koalicija predvodjena Haradinajevom Alijansom za budućnost Kosova bi uz devet poslanika Srpske i jednog poslanika Goranske zajednice mogla da formira neophodnu većinu.

Međutim, ukoliko bi se albanske stranke dogovorile o sveobuhvatnoj vladi, koja bi osim Pacolijeve uključila još neke stranke, srpski glasovi im ne bi bili neophodni.

Što se tiče eventualnog učešća Srpske liste u vladajućoj većini, predstavnici Srba čekaju da se raščisti dilema ko medju albanskim strankama ima većinu za konstituisanje skupštine i kasnije formiranje vlade.

Približavanje Pacolija koaliciji „PAN“ ne bi trebalo da ugrozi zahteve Srpske liste u novoj kosovskoj vladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari