Nekoliko ruskih državljana proterano zbog špijunaže 1

Nekoliko ruskih državljana proterano je iz Srbije, zbog učešća u pripremama terorističkih akcija u Crnoj Gori, saznaje Danas u krugovima bliskim vrhu vlasti u Srbiji.

Osim ove informacije o proterivanju ruskih državljana, nismo uspeli da dobijemo odgovore na pitanja o kojim je tačno licima reč, koliko njih je proterano, da li je jučerašnja poseta sekretara ruskog Saveta bezbednosti u vezi sa tim postupkom srpskih vlasti, odnosno da li su proterani državljani Rusije u vezi sa ruskim vlastima ili pripadaju grupacijama koje se ne mogu identifikovati sa namerama ruske zvanične politike.

Da će u Beograd danas doputovati sekretar ruskog Saveta bezbednosti ovdašnja javnost obaveštena je preko sajta Sputnjik. Naime, juče se na tom internet portalu pojavila vest o dolasku Nikolaja Patruševa, ne kao saznanje, već u formi koja implicira da je poseta ranije ugovorena. Međutim, izvesno je da ostali mediji o tome nisu bili obavešteni, pa se ta vest sa Sputnjika prenosila sa znakom pitanja na kraju naslovnog bloka. Ostalo je nejasno da li je ruski obaveštajac došao u Beograd upravo povodom onoga što je naš list saznao – deportacije ruskih državljana zbog učešća u pripremama terorističkih napada u Crnoj Gori.

Na Andrićevom vencu, takođe, nismo uspeli da dobijemo komentar najpre optužbi koje je izneo premijer Srbije Aleksandar Vučić o „elementu inostranosti“ u izazivanju nereda u Crnoj Gori, kao ni o tome da li je predsednik Srbije obavešten o proterivanju ruskih državljana iz Srbije. Imajući u vidu tumačenje velikog dela stručne javnosti o zastupanju proruskih interesa u Srbiji, koje je u poslednje vreme dodatno intenzivirano, ćutanje predsednika Srbije u javnosti o najnovijim događajima u vezi sa crnogorskim slučajem može se tumačiti dvojako – kao izbegavanje sukoba sa premijerom Srbije koji bi se mogao javiti usled iznošenja jasnog stava, ili kao malo duža priprema za zauzimanje jasne pozicije.

Tokom jučerašnjeg dana beogradski mediji su objavili vest o lociranju ruskih državljana zbog učešća u pripremi terorističkih napada u Crnoj Gori. List Večernje novosti objavio je da su srpski obaveštajni i istražni organi „izolovali“ grupu od desetak ljudi, za koju se sumnja da su se povezali na tlu Srbije, kako bi sproveli akcije protiv vlasti u Crnoj Gori. Među njima su, navodi list, pripadnici desničarskih organizacija, nekadašnji članovi paravojnih organizacija, ali i borci koji su ratovali na strani Rusa u Donbasu. Oni su, pored ostalog, bili opremljeni najsofisticiranijim spravama, pomoću kojih su pratili kretanje crnogorskog premijera Mila Đukanovića, ali i aparaturom koja je sprečavala pokušaje crnogorskih tajnih službi da budu otkriveni. Ova grupa, kako se ističe, još nije pohapšena, ali im je presečen svaki vid komunikacije i stavljeni su pod prismotru. Na ovom slučaju se još radi i narednih dana bi nadležno tužilaštvo trebalo da donese odluku o pokretanju istrage. U međuvremenu uzete su njihove izjave, a zaplenjena im je oprema za prisluškivanje, ometanje telefonskih komunikacija, uniforme, oko 125.000 evra… Do sada, međutim, još nije otkrivena konkretnija veza ove ekipe sa grupom srpskih državljana uhapšenih u Crnoj Gori tokom nedavnih izbora 16. oktobra, pišu Novosti.

Kako su za Danas istakli izvori iz vrha vlasti, ceo postupak državnih organa usmeren na ruske državljane je već okončan i ruski državljani su proterani iz Srbije. Spekulacije da je juče u Beogradu boravio sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev, kako bi odveo proterane, ni na koji način nismo uspeli da proverimo, kao ni da li njegov dolazak spada u „kontramere“ Moskve. Pojedini izvori sa političke scene smatraju da ti događaji nisu ni u kakvoj direktnoj vezi i da Kremlj samo pokazuje moć i prisustvo u ovom delu regiona.

Prema zvaničnim informacijama, Nikolaj Patrušev je u Beogradu predložio da se 2017. godine potpiše memorandum o uzajamnom razumevanju Saveta bezbednosti Rusije i MUP Srbije. Od sagovornika iz vrha vlasti nismo uspeli da dobijemo potvrdu o tome kakva je reakcija Patruševa bila na proterivanja državljana Rusije iz Srbije zbog navodnog učešća u pripremi terorističkog akta u Crnoj Gori, odnosno da li je povod njegove posete upravo optužba za učešće Rusije u planiranju hapšenja i ubistva Mila Đukanovića. Ono što je javnost saznala sa sastanka Patruševa sa ministrima unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i odbrane Zoranom Đorđevićem, kao i rukovodstvima službi bezbednosti i policije Srbije, jeste informacija o predlogu ruskog obaveštajca za potpisivanje navedenog memoranduma, koji, kako je naglasio Patrušev, ne bi imao pravno obavezujući karakter niti status međunarodnog ugovora, ali bi „stvorio formalno neophodne uslove za redovne konsultacije od obostranog interesa“.

– Imamo tipski nacrt takvog dokumenta, koji imamo sa najpoverljivijim partnerima. Ja se nadam da ćemo uspeti i sa vama da usaglasimo takav nacrt i da ga potpišemo sledeće godine, na marginama međunarodne konferencije o bezbednosti – rekao je Patrušev. On je podsetio da se o tome razgovaralo još 2013. u Beogradu.

On je naveo da se od poslednjeg sastanka sa delegacijom iz MUP Srbije geopolitička situacija u svetu menjala, da je vrlo dinamična, uključujući dinamične promene na Balkanu. Kako je naveo, Srbija je postala tradicionalan učesnik međunarodnih sastanaka visokih predstavnika koji nadgledaju pitanje bezbednosti.

Nikolaj Patrušev je podsetio da je poslednji sastanak ruskog Saveta bezbednosti sa delegacijom MUP-a Srbije održan ove godine u Groznom, kada se razgovaralo o problemima međunarodne i regionalne bezbednosti. Kad je reč o potpisivanju memoranduma o uzajamnom razumevanju, gost iz Rusije je izrazio da će nacrt tog dokumenta biti usaglašen kako bi bio pripremljen za potpisivanje na marginama međunarodne konferencije o bezbednosti, koja će biti održana 2017. u Rusiji.

Zanimljivo je da ovo nije prvi sporazum koji treba da bude potpisan na nivou ministarstava unutrašnjih poslova – u istoj nadležnosti je i eventualno potpisivanje sporazuma o diplomatskom statusu za osoblje Rusko-srpskog centra u Nišu. Patrušev se juče sastao i sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, a bio je najavljen i njegov susret sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Vučić o navodnom proterivanju ruskih državljana

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne “komentariše naslove tabloida” povodom informacija da su ruski državljani proterani iz Srbije zbog učešća u pripremanju napada u Crnoj Gori.

Na pitanje N1 da prokomentariše pisanje Danasa da su ruski državljani proterani iz Srbije zbog učešća u pripremama terorističkih akcija u Crnoj Gori Vučić je odgovorio:

“Nije sve u vašem pitanju netačno, jedan deo je netačan. Nisam hteo da odgovaram ne samo zbog onoga što sam već rekao već i zbog još jedne stvari a to je da o tim stvarima nemam pravo da govorim u skladu sa zakonom. Inače sam imao još bezbroj detalja o kojima bih vam govorio i o stvarima u Crnoj Gori i o stvarima u Srbiji. O nekim stvarima sam želeo da govorim da bi ljudi znali težinu naše pozicije a sve drugo bilo bi, rekao bih, preterano uznemiravanje javnosti”, rekao je Vučić nakon učešća na konferenciji o zaštiti uzbunjivača.

Takođe, ističe da bi u nekim stvarima prekršio zakonske norme jer su neke stvari državna tajna. N1

Nikolić o tački oslonca

„Srbija je postala veoma važna tačka oslonca u geostrateškim razmišljanjima Rusije, koja je bila jedan od naših najvažnijih oslonaca tokom gotovo cele naše istorije. Izuzetno sam počašćen i srećan što me je Razvojni centar Ruskog geografskog društva uvrstio među svoje članove“, napisao je predsednik Tomislav Nikolić na svom Fejsbuku. Savetom pokrovitelja društva predsedava predsednik Rusije Vladimir Putin, dok je predsednik društva ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Gost šef svih ruskih službi

Ovo nije prva poseta Nikolaja Patruševa Srbiji. Kako prenosi Sputnjik, za njega bi se moglo reći da je glavni ruski bezbednjak, šef svih ruskih tajnih službi. Reč je o čoveku koji je 1999. nasledio Vladimira Putina na čelu ruske obaveštajne službe i na toj funkciji ostao je tokom dva Putinova predsednička mandata. Na mestu šefa Federalne službe bezbednosti bio je skoro devet godina, što je duže nego bilo koji drugi rukovodilac FSB, pa čak i KGB-a. Podneo je ostavku posle inauguracije predsednika Dmitrija Medvedeva (2009), a na tom mestu zamenio ga je Aleksandar Bortnikov, aktuelni šef FSB. Od maja 2008. Patrušev je sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije.

U delegaciji sa njim su i zamenik ministra unutrašnjih poslova Ruske Federacije Igor Zubov i zamenik direktora ruske Federalne službe obezbeđenja Viktor Tulupov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari