Nenad Čanak o postizbornoj analizi u Crnoj Gori: Mislite o tome da Vučić i Dodik ništa nisu prepuštali slučaju 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Nenad Čanak, počasni predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, preneo je na Tviteru deo postizborne analize sa crnogorskih predsedničkih izbora, u kome se, između ostalog,  tvrdi da su pobedu Jakova Milatovića nad Milom Đukanovićem, pomogli predsednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik.

„Mislite o tome“, napisao je Čanak u objavi, u kojoj je preneo sliku delom teksta iz podgoričke Pobjede, podeljenom na društvenim mrežama.

Reč je o analizi Draška Đuranovića i Nenada Zečevića, pod naslovom „Suverenistima potrebni novi ljudi i nove politike, SPC i dalje ključan faktor“.

U delu teksta, koji je Čanak preneo, piše:

Tu nije kraj: Milatović je, osim većine birača Bečića i Mandića, dobio i novih, kako pokazuju analize, najmanje 21 hiljadu birača. Većina tih birača, prema saznanjima Pobjede, otpada na „duple birače“ iz Srbije i BiH koji su u uslovima isključenih kamera na graničnim prelazima masovno došli iz Srbije i RS.

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik očigledno nijesu ništa prepuštali slučaju a svojski su mu pomogli i iz crnogorskog MUP-a, ugasivši kamere i širom otvorivši granične prelaze, bez veće kontrole.

Kao što je Pobjeda izvijestila, nadzorne kamere nijesu radile ni na jednom graničnom prelazu – sa Srbijom, Albanijom, Hrvatskom, BiH, što se moglo vidjeti na zvaničnom sajtu kamere.mup.gov.me.

Očigledno da iz MUP-a nijesu željeli da se vidi slika sa lokalnih izbora kada su sveštenici Crkve Srbije sa biračkim spiskovima dočekivali nezakonite duple birače koji su pohrlili da glasaju i u Crnoj Gori.

U tekstu se ističe i da će Milatovićev „populistički Pokret Evropa sad“ i formalno u naredna dva meseca postati najjači politički faktor jer će kadrovi te partije najvjerovatnije pokrivati najznačajnije funkcije u državi: osim predsjednika i gradonačelnika Podgorice, shodno izbornom rezultatu, očekuju i mjesto premijera kao i većinu ministara u vladi.“

Analize rezultata pokazuju da su se građani u drugom krugu plebiscitarno izjasnili protiv Đukanovića, ali – nažalost – u ogromnoj većini posredno i protiv ideje sekularne, građanske, proevropske Crne Gore, zaključuje se.

Prema najavama novog predsednika, u bliskoj budućnosti je moguće i postavljanje pitanja sadašnjeg, na Ustavu zasnovanog, građanskog uređenja države, tvrdi se.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Pobjeda (@pobjeda.me)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari