Nenad Čanak: Ovo je korak ka diktaturi 1Foto: Stefana Savić

Uzavrela atmosfera iz skupštinske sale danas je preneta i na skupštinski  Administrativni odbor.

Sednica na kojoj su izrečene  novčane kazne poslanicima opozicije zbog ometanja rada u plenumu trajala je svega desetak minuta, ali je sve vreme  bila na ivici fizičkog obračuna, jer predsedavajući Odbora Aleksandar Martinović nije dozvolio prisutnim poslanicima, ali ni članovima Odbora da govore. To je i bio razlog zbog čega su poslanici opozicije najavili da će zbog ugrožava parlamentarizam i „uvoda“ u diktaturu tražiti smenu Martinovića sa mesta ovog skupštinskog Odbora. Sa druge strane, Martinović tvrdi da je jedno demokratska diskusija i iznošenje argumenata i političkih  stavova,a nešto sasvim drugo je vređanje, psovanje i pretnje fizičkim nasiljem.

Na početku sednice, Nemanja Šarović (SRS) negodovao je zbog objedninjenog dnevnog reda, kazne poslanicima i i predlog skupštinskog budžeta.

 “Dužan si da mi daš reč. Vidim da ti treba osveženje”, rekao je Šarović, a Martinović mu je odgovorio “moguće”, nastavljajući da čita tačke, ne dajući reč poslanicima i ne obazirući se što ih je još dvanaestak tražilo da govori.  U jednom trenutku Maritnović je dao reč Svetislavi Bulajić, sekrertaru Skupštine, koja je trebalo da obrazloži predlog skupštinskog budžeta, ali je  ona rekla da ne želi reč.

Pošto je većina na odboru usvojila iznos novčanih kazni posalnicima i predlog skupštinskog budžeta, poslanici DJB su ustali i počeli da aplaudiraju, a Boško Obradović iz Dveri  je pitao zašto je sednica sazvana ako predsedavajući hoće da je vodi bez opozicije. Šarović je konstatovao da to nije radila ni DS u najgorim danima. I iz DJB i DS se čulo “sram vas bilo, a radikal Milorad Mirčić, većinu je nazvao džeparošima i secikesama, dok  je Martinoviću dobacio “ušati”.“Šta smo mi budale i idioti“, upitao je Mirčić.

Vrbalni okršaji nastavljeni su i  po završetku sednice , kada su poslanici opoziciuje na odvojenim konferencijama najavili da će tražiti smenu Martinovića, jer on direktno ugrožava parlamentarizam i „uvodi“ u diktaturu. Šarović najavio je da će SRS pokrenuti inicijativu za smenu Martinovića sa mesta predsednika odbora, a predsednik Dveri Boško Obradović zatražio je ostavku predsednice skupštine Maje Gojković.

Šarović je pozivao i Martinovićevog zamenika u Odboru Nenada Konstantinovića da podnese ostavku „ukoliko ga je sramota, a mora da ga je sramota“, jer sedi pored Martinovića.

A Nenad Konstantinović, poslanik SDS Borisa Tadića, istakao je da je spreman da zakaže novu sednicu na predlog trećine poslanika, članova odbora i dodao da SNS sprovodi nasilje u skupštini i onemogućava da se čuje glas opozicije.

Lider LSV Nenad Čanak, takođe je danas naveo da nije doživeo da predsedavajući ne da reč poslaniku, a bio je,kako  kaže, poslanik u više saziva, na republičkom saveznom i pokrajinskom nivou, što jasno govori da je parlamentzarizam u krizi.

“Posledice su iz istorije poznate kako izgledaju, ja se nadam da nećemo morati da gledamo reprize. Ovo je korak ka diktaturi, skrećem pažnju vladajućoj većini da se uzme u pamet dok nije kasno”, rekao je Čanak i dodao da je reč o ugrožavanju ne samo parlamenta, već i države. Poslanica DS Aleksandra Jerkov rekla je da je “nezapamćeno da je predsednik Odbora svim poslanicima zabrani da govore”. 

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović je objasnio da je ta partija dala predlog da se sednica odbora odloži zato što Maja Gojković nije odgovorila na ključno pitanje – za koje radnje konkretno su poslanicima izrečene opomene.

“Ako je tačna, a tačna je informacija da je prvi put u istoriji srpskog parlamentarizma, za 26 godina višestranačja na jednom skupštinskom odboru zabranjeno opziciji da govori, niti je otvorena disksuija, onda to govori o jednoj opasnoj, prelomnoj tački u koju ulazi srpska politička scena”, ocenio je Boško Obradović, dodajući da misli da je svima jasno da je ovde reč o direktivi Alesandra Vučića.

 Sa druge strane, Aleksandar Martinović je optužio poslanike opozicije da u nedostatku argumenata žele da izazovu haos u Skupštini, a u širem kontekstu političku destabilizaciju, ali da  SNS to neće dopustiti. Komentarišući to što niko nije dobio reč, Martinović je rekao da su “oni koji su napravili incident i naneli štetu državi na sednici Odbora za evropske integracije, pokušali to isto da urade na sednici Administrativnog odbora, i da on to nije mogao da dozvoli“. On je time aludirao na sednicu Odbora za evropske integracije na kojoj radikali nisu dozvolili šefu misije EU u Srbiji Majklu Davenportu da predstavi izveštaj EK.

“Iz opozicije se javljaju za reč tako što viču na predsednika odbora, tako što mu psuju majku, tako što mu prete batinama, njemu i drugim članovima odbora iz redova SNS”, ističe Martinović. On dodaje da opoziciji nije dao reč jer se nisu ni prijavili elektronskim putem, nego su počeli da ustaju, da vređaju, a neki su čak pretili da će on kao predsednik Administrativnog odbora da dobije batine, a to nije javljanje za reč.

 Martinović je rekao i da predstavnike DS,DJB, Dveri, SRS i LSV spaja  mržnja prema premijeru i SNS i pokušaj da uruše kredibilitet i dostojanstvo Skupštine, te pojušaj da se unese nemir među građane Srbije i potpuna politička destabilizacija.

Počeli izbori

“Očigledno je, kaže Martinović, da su za neke  počeli već predsednički izbori, odnosno kampanja za izbore i da misle da će glasove naroda prikupiti tako što će u u skupštini da sprovode političko nasilje. Na pitanje kada e biti održana nova sednica Administrativnog odbora, Martinović je odgovorio da će se to dogoditi kada bude bilo dovoljno tačaka da se o njima odlučuje.  Martinović je ovoga puta pred novinare izašao sa Stefanom Miladinović iz SPS koja je takođe optužila opoziciju za neprimereno ponašanje .

 

Kažnjeno osmoro poslanika’]

Administrativni odbor danas je novčano kaznio  poslanike DS – Balšu Božovića i Gorana Ješića, poslanike DJB – Sašu Radulovića, Nenada Božića, Branku Stamenković, Tatjanu Macuru, Branislava Mihajlovića i DSS -Milana Lapčevića. Kažnjeni su u rasponu od 10 do 50 odsto od plate, odnosno od 7.000 do 35.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari