nenad rašić foto medija centarFoto: Medija centar

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić rekao je danas da je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom obaveza koja mora da se izvrši, a na institucijama je da odluče u kom obliku će to biti urađeno, prenosi Koha.

„U politici ne možete da ponište ono što se dešavalo u prethodnom mandatu, što znači da te obaveze ostaju i moraju da se poštuju, a na vama je u kojoj će to biti formi. U sporazumu iz 2015. godine se navodi da svi ovi sporazumi moraju da budu u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova i za mene je to dobra osnova da Vlada Kosova radi u tom pravcu“, rekao je Rašić.

On je naveo da veruje da će biti moguće da se napravi nacrt ideje šta može da bude Zajednica opština sa srpskom većinom.

Govoreći o tenzijama proteklih sedmica na severu i o barikadama, Rašić je rekao da smatra da je to bio manevar, posebno Srpske liste koju podržava Beograd, da se obezbedi povoljnija pozicija u pregovorima i dogovorima koji bi trebalo da budu postignuti tokom ove godine, a koji možda neće biti konačni, već sporazumi koji vode strane do konačnog sporazuma.

Rašić je rekao da postoje zakonske mogućnosti za povratak Srba na svoja radna mesta na severu, posebno administrativnog osoblja, dodajući da su kolektivne ostavke Srba bile greška, jer su izgubili oko 1.000 radnih mesta.

„Oni koji su dali takve preporuke Srbima na severu napravili su grešku“, kazao je Rašić, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari