Nepoznato hoće li Dačić kazniti Matkovića 1Foto: Screenshot/ Youtube

Hoće li i na koji način Đerđ Matković, ambasador Srbije u Americi, biti sankcionisan jer, kako je rekao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ne izražava zvanične stavove zemlje, juče nismo uspeli da saznamo ni od šefa diplomatije niti u kabinetu premijera čiji je savetnik za spoljne poslove Matković bio.

Matković je, prema pisanju medija u Srbiji, koji pak prenose list Čikago marun, tokom debate „Odnosi SAD i Srbije i integracije Srbije u EU“ na čikaškom Institutu za politiku rekao da „Putin ima veliki ego, da želi da bude vladar sveta i Rusija postane velika supersila“. Prema pisanju Čikago maruna, Matković je odgovarajući na pitanje tokom debate rekao i da Amerika, umesto da ide protiv Putina i izaziva negativne reakcije ruske strane, treba više da se uključi u dijalog i traženje rešenja. Od ovih reči se juče ogradio ministar Dačić, koji je za Večernje novosti rekao da izjava srpskog ambasadora ne izražava zvanične stavove zemlje.

S druge strane, Sputnjik je juče preneo reči profesorke na Čikaškom univerzitetu Nade Petković, koja je bila moderatorka tribine na kojoj je Matković govorio. Ona je navela da je Matković na tribini govorio savršeno odmereno o odnosima Srbije i Rusije. U pisanom odgovoru Sputnjiku Petkovićeva navodi da je razgovor sa Matkovićem vođen pred punom salom slušalaca, uglavnom studenata Univerziteta kao i manjeg broja predavača i drugih članova univerzitetske zajednice. Pitanja koja je postavljala odnosila su se, kako kaže, na istoriju i razvoj bilateralnih odnosa SAD i Srbije, proces pristupa Srbije u EU, ekonomsku saradnju sa SAD i mogućnosti proširenja te saradnje, problem sa izbeglicama iz Sirije, političkoj platformi premijera Aleksandra Vučića, ali i na razvoj turizma u Srbiji i uspostavljanje direktne avionske veze „Er Srbije“ sa SAD. Prema njenim rečima, po završetku njenog razgovora sa ambasadorom Matkovićem, usledila su pitanja prisutnih, a jedno je bilo o odnosu Srbije sa Rusijom. „Ambasador je na pitanje odgovorio opširno, dobro pripremljenim i savršeno odmerenim jezikom, ističući tradicionalno dobre diplomatske i ekonomske odnose Srbije i Rusije, uverenje da će tenzije koje postoje između SAD i Rusije biti savladane, značaj Rusije kao velike sile u međunarodnim odnosima i ulogu predsednika Putina, ulaganje napora SAD ka ostvarivanju i unapređenju dijaloga sa Rusijom, što bi doprinelo rešavanju akutnih problema s kojima se svet danas suočava“, navodi Petkovićeva.

Sagovornici Danasa iz diplomatskih krugova kažu da se najpre treba jasno utvrditi da li je ambasador Matković zaista izjavio ono što mu se pripisuje. S obzirom na to da je Dačić već javno komentarisao istup srpskog ambasadora, sagovornici Danasa pretpostavljaju da je Dačić to učinio i utvrdio da je ambasador to rekao. Kako objašnjavaju, takve izjave svakako nisu prihvatljiv diplomatski rečnik, te bi ambasador možda trebao da bude pozvan na razgovor ili ukoren. Naši sagovornici smatraju da se ova Dačićeva izjava možda i može smatrati nekom vrstom javnog političkog ukora. Dačić juče nije odgovarao na pitanja Danasa da li je pre reakcije na ambasadorovu izjavu proverio njenu tačnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari