Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je za naš list da bi odluka kosovskih Srba o (ne)izlasku na predstojeće lokalne kosovske izbore mogla da se donese na sednici Privremene skupštine AP KiM, koja bi trebalo da se održi danas u Zvečanu.


– U Privremenoj skupštini su odbornici sve četiri srpske opštine na severu KiM i deo opština južno od Ibra. Mi ćemo ih obavestiti o stavu državnih zvaničnika, koji su nam u Predsedništvu Srbije doslovno rekli da država mora da ide i da pozove kosovske Srbe na predstojeće lokalne izbore na KiM. Smatram da je to nepristojna ponuda, jer bi izlaskom na glasanje 3. novembra narod formalno priznao nezavisnu kosovsku državu, dok sama Vlada Srbje izričito tvrdi da to neće učiniti. Raspoloženje u narodu je takvo da je većina Srba protiv izlaska na izbore – kaže Ristić.

Na pitanje da li je tačno da je na poslednja dva sastanka u Predsedništvu Srbije Leposavić „popustio“ u stavu da se ne ide na opštinsko glasanje, Ristić odgovara da „u dilemi nije Leposavić, nego predstavnici ovog mesta iz redova SNS koji su pozvani na sastanke sa državnim zvaničnicima u Beogradu“. On kaže da odluku treba da donese narod.

Ristić negira spekulacije da će se, uprkos čvrstom „ne“ kosovskim izborima, pojaviti na njima kao samostalni kandidat. On takođe isključuje i mogućnost da će članovi DSS na severu KiM prijaviti za izbore kao grupa građana. U pojedinim političkim izvorima spekuliše se da će stranke iz vladajuće koalicije u Srbiji na izborima 3. novembra učestvovati kao jedinstvena srpska lista, dok će se opozicione partije, uključujući i DSS prijaviti kao liste građana.

Nikola Gaon, portparol OEBS na Kosovu, izjavio je juče za Betu da je zadatak ove organizacije da pruži podršku u organizovanju izbora u četiri severne opštine na Kosovu, u skladu sa Briselskim sporazumom. On kaže da je OEBS spreman da prenese stavove političkih subjekata sa severa Kosova u Prištinu i obratno, kao i da pomogne u obaveštavanju birača o izborima kada za to dođe vreme. U OEBS ne veruju da će se izbori odlagati, jer se od Beograda i Prištine očekuje da se dogovore o svim otvorenim pitanjima, uključujući izgled glasačkih listića za čije je štampanje CIK Kosova, prema pisanju prištinskih medija, 5. avgusta raspisala tender.

Banjska slika i prilika Srbije

„Manastir Banjska je slika i prilika Srbije u kojoj živimo – Srbije kojoj je potrebna obnova“, izjavio je juče srpski ministar pravde Nikola Selaković na obeležavanju sedam vekova od početka gradnje zagrobne zadužbine kralja Milutina. Visoka godišnjica ovog srednjevekovnog manastira nadomak Zvečana obeležena je svetom arhijerejskom liturgijom, koju je služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa više arhijereja SPC i rezanjem manastirskog slavskog kolača. Svečanosti, na kojoj je posle bogosluženja izveden muzički program „Banjsko zlato“, u ime Vlade Srbije osim Selakovića prisustvovali su ministri kulture Bratislav Petković, građevine Velimir Ilić, šefovi kancelarija za KiM Aleksandar Vulin i za odnose sa crkvama i verskim zajednicama Mileta Radojević, kao savetnik predsednika republike Marko Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari