Nešić (Zajedno): Opozicija treba da se ugleda na primer Kragujevca, deset stranaka se sporazumelo o saradnji 1 Nikola Nešić Zajedno Foto: Z. S. M.

Poslanik stranke Zajedno Nikola Nešić ocenio je da su protesti „doneli Srbiji jaku opoziciju“ ali su i i građani „oslobođeni straha“, napominjući da je „Srbija bez nasilja“ zakletva od koje ne sme da se odustane i da treba da se istraje do ispunjenja i poslednjeg zahteva.

„Kragujevčani su svesni nasilja koje postoji u našem društvu. Sjajno je što je deo govornika na protestu upravo iz mase nezadovoljnih koji šetaju, zato što su ljudi oslobođeni straha. Oni sada ne samo da šetaju, oni sada i govore“, naglasio je Nešić u razgovoru za agenciju Beta.

On opoziciju u Srbiji upućuje na primer Kragujevca gde je deset opozicionih stranaka i pokreta, uprkos ideološkim razlikama, potpisalo tehnički sporazum da će na lokalnim izborima „svakog sugrađanina braniti od pritisaka vlasti i zaštiti njihovu pokazanu izbornu volju kao i da nema saradnje sa Srpskom naprednom strankom“.

„Počeli smo da radimo zajedno a nakon par meseci zajedničkog rada, pitaćemo građane kako oni vide naš rad i kako bi voleli da izgleda buduća izborna lista. Organizacija protesta je dokaz da možemo da funkcionišemo zajedno i to je važna poruka za sve“, ukazao je Nešić, koji je i odbornik u Skupštini grada Kragujevca.

Na pitanje o smeni vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića na parlamentarnim izborima, on je odgovorio – „teško da je to moguće bez elementarne saradnje svih trenutnih opozicionih partija ili koalicija“.

„Zakon o planiranju i izgradnji je čak i na nacionalnom nivou dokazao da možemo svi da stavimo naš potpis kada je nešto štetno po građane“, podsetio je Nešić na zahtev opozicionih poslanika da se oceni ustavnost tog zakona.

On je potvrdio da se sa Demokratskom strankom i strankom Srce razgovara o bližoj saradnji, navodeći da „razgovori postoje već duže vreme, kao i da se vode na nacionalnom i lokalnom nivou“.

„Udruživanjem u koaliciju ove tri stranke dobija se zaista jedna ozbiljna politička organizacija koja može biti lider i na nacionalnom nivou ali i u mnogo lokalnih opština na predstojećim izborima“, rekao je Nešić.

„Dok se drugi dele, mi se sabiramo i želimo da upravo i zamenimo trenutnu realnost Srbije i podržimo jedni druge svim snagama u borbi protiv autokratskog režima“, dodao je Nešić.

Na pitanje kakve se promene kod protesta „Srbija bez nasilja“ mogu očekivati od septembra, o čemu postoje najave, Nešić je konstatovao da „onoliko koliko budemo želeli promenu sistema, toliko ćemo biti blizu da to i uradimo“.

„Od septembra će ponovo raditi Narodna Skupština, sledi još puno zakona koji su u proceduri a nisu dobri za građane. U septembru će svakako govoriti i političari na protestima jer moramo da udružimo svu snagu i ulice i parlamenta“, rekao je Nešić

„Očekujemo veliku podršku građana, čak i onih koji su glasali prošli put za vladajuću strukturu jer ovo je borba za bolje društvo, za bolju – našu Srbiju“, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari