Nešić (Zajedno): Uprkos obećanjima, vlast ne želi u potpunosti da pomogne preduzetnicama 1Nikola Nešić Foto: Zajedno

Poslanik stranke Zajedno Nikola Nešić zatražio je danas da se usvoje amandmani na Zakon o finansijskoj podršci porodica sa decom kojima će se ispuniti i preostali zahtevi preduzetnica.

Nešić je ocenio da će taj zakon tokom skupštinskog zasedanja doživeti nove promene koje su „naročito pozitivne“ za preduzetnice, ali da to nije dovoljno, saopštila je stranka Zajedno.

Nešić je podsetio da je poslanička grupa Moramo-Zajedno prihvatila predloge Udruženja Mame su zakon i da su krajem 2022. godine uputili tri zakona u skupštinsku proceduru kojima su predložili da se popravi položaj trudnica preduzetnica.

„Tražili smo naknadu za trudničko odsustvo od 100 odsto, garantovanu naknadu u visini republičkog minimalca u prva tri meseca, plaćene poreze i doprinose, da otac može preuzeti brigu o detetu posle trećeg meseca i dve godine porodiljskog za treće i svako naredno dete“, naveo je u pisanoj izjavi.

Kazao je i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić još 10. decembra prošle godine obećao da će se svi problemi preduzetnica rešiti ili 1. januara ili 1. marta, ali da će biti rešena samo dva od pet pitanja.

On je naglasio da je vladajuća većina primorana da menja taj zakon, jer je Ustavni sud oborio još jednu odredbu i da je to četvrta odluka Ustavnog suda kojom su „naterani da menjaju zakon koji su uz puno pompe usvojili krajem juna 2018. godine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari