Nestorović se već ponaša kao vlast: Kanditat Srbije protiv nasilja za gradonačelnika o predstojećoj konstituvnoj sednici Skupštine Beograda - 19. februara 1Foto: Printscreen/Nova S

Profesor Univerziteta u Beogradu i kandidat za gradonačelnika Beograda koalicije Srbija protiv nasilja Vladimir Obradović kazao je da ne veruje da će da se formira vlast u glavnom gradu, jer bi bila nelegitimna, a čak i da se formira ne može dugo da traje.

„U Beogradu će zasigurno biti novi izbori i ono za šta se zalažemo – pošteni i demokratski izbori“, poručuje Obradović u N1 Studio Live.

Komentarišući predstojeću konstitutivnu sednicu Skupštine grada, zakazanu za 19. februar, ukazuje da SNS u republičkoj i pokrajinskoj skupštini ima većinu, dok u Beogradu nema, te ne mogu sami da konstituišu palrmaent.

„Da li će se u međuvremenu desiti neko preletanje, ostaje da vidimo 19. februara, mada sudeći prema izjavama (Branimira) Nestorovića i (Aleksandra) Jerkovića (sa liste Mi – glas iz naroda), izgleda da se oni već osećaju kao vlast. Izbori su već pokradeni, i ako bi ova dva-tri odbornika prešla na stranu vlasti, to bi bila krađa na krađu“, ocenio je Obradović.

Na pitanje da li će uzeti mandate, on kaže da su oni objavljeni na sajtu GIK, „nismo ih preuzeli od GIK, a kako ćemo se ponašati 19. februara intenzivno se dogovaramo“, poručio je.

Nestorović se već ponaša kao vlast: Kanditat Srbije protiv nasilja za gradonačelnika o predstojećoj konstituvnoj sednici Skupštine Beograda - 19. februara 2
foto FoNet Milica Vučković

Ističe i da u ovakvoj atmosferi izbora nema, „kako da izađete na izbore za koje unapred znate rezultat“.

„Iskreno verujemo da izborni uslovi moraju da se promene, ne samo birački spiskovi, već i kada se radi o medijima, funkcionerskoj kampanji“, ukazuje Obradović i dodaje da to mora da se desi do juna i lokalnih izbora.

„Zar mislite da vlast može da se ponaša kao da je izolovano ostrvo, oni hoće da kod birača stvore ambijent da se nikad ovde ništa neće promeniti“, navodi.

A upitan da li Rezolucija Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji može nešto da promeni što se tiče toga, on ocenjuje da su same najave te rezolucije umnogome promenile klimu, „bez obzira što se vlast pravi da ih to ne dotiče“.

„Ova vlast je pozvala posmatrače, nisu bili nezvani gosti, na osnovu toga su napisali i izveštaj, koji se vlasti ne sviđa, tu nema ništa protiv Srbije i srpskog naroda, već samo protiv vlasti“, kaže.

Dodaje i da smo se mi, potpisavši sa EU Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, dobrovoljno kao država odlučili da idemo putem demokratizacije.

Komentarišući više puta izrečenu ocenu vlasti da su izbori 17. decembra bili „najčistiji ikad“, pita „zašto se vlast onda toliko plaši da neko pogleda taj izborni proces“.

A na to da li je realno očekivati međunarodnu istragu, kaže da smo „videli vrlo jasno u rezoluciji da se to traži, sada je na potezu Evropska komisija, i očekujem da će jedna takva misija biti oformljena, neprihvatanje te istrage od strane države vodilo bi Srbiju u izolaciju“.

„Nama je EU glavni trgovinski partner, prema podacima iz 2022, vrednost naše spoljno-trgovinske razmene bila je 40 milijardi evra, primera radi, posle EU, najeveću trgovinsku razmenu imamo sa zemljama CEFTA i ona iznosi oko šest milijardi evra“, ističe Obradović, ocenjujući da ako bi Srbija ignorisala preporuke Unije, to bi srpsku privredu zavilo u crno.

„Mislite li da će neko da investira u zemlju u kojoj su pokradeni izbori. Ovom neregularnošću izbora oni su ugrozili i taj svoj projekat EXPO“, zaključuje Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari